Nyheter

Här är tekniken som formar företagslandskapet 2019

Trots många tekniska innovationer de senaste åren har den digitala transformationen gått långsamt för många företag, mycket på grund av begränsade budgetar och gamla system.
Det här skriver Nick Offin (bilden), Head of Sales, Marketing and Operations, Toshiba Northern Europe.

På senare tid har företagen ställt sig allt mer positiva till molntjänster. Tillsammans med ankomsten av 5G och nya smarta produkter bidrar detta till att göra 2019 ett på förhand väldigt spännande år för företag.

Ankomsten av 5G
I Europa genomförs just nu flera tester och mycket tyder på att 5G, nästa generationens mobila nätverk, närmar sig kommersiellt bruk. 5G kommer att ta det mobila arbetssättet till en ny nivå med snabbare hastigheter och högre kapacitet, vilket resulterar i att fler företag kommer att kunna utnyttja IoT-lösningar fullt ut. Enligt Erikssons prognoser kommer antalet uppkopplade enheter att uppgå till 18 miljarder före 2022 – varav 70 procent kommer att använda sig av cellulär teknik.

Säkra data med Edge Computing
Med antalet uppkopplade enheter som förväntas att öka i samband med ankomsten av 5G, kommer även lösningar som Mobil Edge Computing att öka bland företag som behöver hantera och effektivisera all den data och säkerhetsinformation som genereras av deras enheter. 62 procent av IT-beslutsfattare hos europeiska företag menar att datasäkerhet är högsta prioritet de kommande tolv månaderna. Av en rapport kring säkerhet framtagen av SonicWall, framgår även att krypterade hot ökat med 275 procent samt att ransomware-attacker ökat med 229 procent till följd av IoT-användning.

Mobile Edge Computing-lösningar erbjuder inte enbart bättre säkerhet. De möjliggör även för en mer effektiv och produktiv mobil arbetskraft genom att behandla data i utkanten av nätverket, vilket reducerar dataförlust och påfrestningar på molntjänster. Lösningarna kommer även att resultera i att fler företag inför smarta enheter i arbetet. Redan under 2018 har flera företagsanpassade IoT-lösningar introducerats, exempelvis Toshibas dynaEdge Assisted Reality smarta glasögon. Kombinationen av 5G, IoT och Edge Computing kommer att bana väg för flera nya enheter, i en rad olika sektorer, de kommande åren.

Industri 4.0 leder vägen
Det är industri 4.0 som får uppleva fördelarna med den nya tekniken först, eftersom den mobila arbetsstyrkan kan dra nytta av dessa lösningar. Inom lager- och logistiksektorn kommer personal att kunna använda smarta glasögon när de läser av streckkoder, helt utan att behöva använda sina händer, men även få instruktioner skickade till sig som projiceras direkt i synfältet i realtid. Samtidigt kommer dessa industrier att bli de första som driver förändring genom Blockchain Automation, vilket frigör arbetare från vissa manuella uppgifter så att arbetskraften kan utnyttjas bättre till annat. Gartner beräknar att Blockchain kommer att skapa 3,1 biljoner dollar i affärsvärde till år 2030, vilket betyder att organisationer måste börja fundera på hur de maximerar tekniken på bästa sätt.

Foto: Toshiba