Nyheter

Så skyddar du dig mot Black Friday-bedragare

Nu inleds köpfesten Black Friday, följt av Cyber Monday och startskottet för julhandeln. Enligt prognoser förväntas svenskar shoppa för närmare 6,5 miljarder kronor helgen. Shoppinghögtiden utgör också ett lukrativt tillfälle för bedragare och analysföretaget FICO har tagit fram fem tips för att skydda svenskar från bedrägerier.

– Handeln kring Black Friday och Cyber Monday ökar för varje år och det är troligt att årets köpfest kommer locka rekordmånga bedragare, säger Dylan Jones, ansvarig för FICO i Norden.

Så skyddar du dig mot Black Friday-bedragare:
1. Undvik att klicka på länkar som kommer via mejl och sms. Gå direkt till källan istället om du vill undersöka ett erbjudande.
2. Skapa ett bra lösenord till ditt konto hos handlarna och undvik att återvända samma lösenord på flera ställen.
3. Håll koll på bankomaten, ser den misstänkt ut eller går det trögt att sätta in kortet? Lyssna på din magkänsla och gå någon annanstans.
4. Var uppmärksam på personer som står i anslutning till bankomaten och undvik småpratiga personer som kan försöka att distrahera dig.
5. Har ditt kort fastnat i bankomaten? Ring din kortutgivare direkt, det kan vara ett knep för att få åtkomst till ditt kort efter att du gått därifrån.