Nyheter

Everdrone erhåller unikt tillstånd för flygning med autonoma drönare

Som första bolag i Sverige har Everdrone erhållit tillstånd av Transportstyrelsen för att genomföra testflygning bortom synhåll med drönare som kontrolleras och monitoreras över mobilnätet.

Tillståndet och den bakomliggande teknikplattformen utgör ett viktigt kliv framåt i arbetet med att möjliggöra användning av autonoma drönare för samhällsnyttiga funktioner så som utryckningsverksamhet, personsök och livsviktiga transporter inom sjukvården.

I dagsläget är i praktiken all kommersiell flygning med drönare begränsad till att operera inom synhåll från piloten. Anledningen är avsaknaden av regelverk samt en enhetlig standard vad gäller flygsäkerhet för obemannade flygande farkoster, s.k. drönare. Göteborgsbolaget Everdrone, som utvecklar mjukvara och sensorteknik för autonoma drönare, har i dagarna dock erhållit tillstånd från Transportstyrelsen för testflygning som sker utom synhåll för piloten.

Tillståndet är av typen 5C och är resultatet av en kontinuerlig dialog mellan Everdrone och Transportstyrelsen sedan ett drygt år tillbaka. Bland annat har man enats om testplan, felsäkerhetssystem, flygområde samt uppföljning och rapportering. Det här är det första 5C-tillståndet att beviljas för drönare som flyger autonomt och som kontrolleras och monitoreras över mobilnätet. Det nu beviljade tillståndet är giltigt till maj 2019 och gäller för ett anvisat luftrum norr om Göteborg.

– De flygningar som kommer att genomföras i närtid handlar främst om att säkerställa stabiliteten i systemet som helhet. Det är en lång rad delsystem som samverkar och dessa måste testat under realistiska former, och det finns inget lämpligare sätt att göra det på än att flyga längre sträckor i fritt luftrum, säger Mats Sällström, VD på Everdrone.

– Det känns otroligt bra att vara först ut i Sverige med den här typen av tillstånd, fortsätter Mats. Vi ser otroligt många möjligheter med självstyrande drönare i framtiden, inte minst inom räddning och sjukvård, och det här känns som ett stort kliv mot att kunna förverkliga dessa. För oss som bolag är det ett kvitto på att vi utvecklar teknik som bidrar till ökad säkerhet, och förhoppningsvis kan det även utgöra en knuff framåt för drönarbranschen som helhet.

Målsättningen för Everdrone är att utveckla mjukvarusystem som möjliggör säker användning av autonoma drönare. Arbetet innefattar bland annat sensorsystem för visuell navigation, transponderteknik för att identifiera bemannade flygande farkoster och avancerad felsäkerhetslogik i händelse av oförutsedda fel under pågående flygning.

– Genom att kombinera Everdrones kunskap om hur man utvecklar robust mjukvara med flygindustrins krav på extremt hög flygvärdighet har vi kunnat lägga grunden till ett felhanteringssystem som är skräddarsytt för just autonoma drönare, säger Maciek Drejak, Teknisk chef på Everdrone.

Det felsäkerhetssystem som bolaget utvecklat består i grunden av ett stort antal interna och externa datapunkter som konstant övervakas av drönarens diagnostikverktyg – både före start, i luften, och efter landning. Skulle någon av datapunkterna indikera ett fel, eller om specifika kombinationer av datapunkter skulle indikera fel, så aktiveras en eller flera säkerhetsåtgärder.

En avgörande aspekt av systemet är dess flexibilitet och skalbarhet. Kopplingarna mellan diagnostik och säkerhetsåtgärd är enkelt konfigurerbar utifrån typ av uppdrag samt för att kunna anpassas till framtida regelverk. Dessutom kan systemet utvecklas och förbättras över tid då ny hårdvara eller externa informationssystem integreras.

Foto: Everdrone