Nyheter

LED-belysning och elbilsladdning – två flugor i en smäll

Att byta till mer energieffektiv belysning i fastigheter kan finansiera laddlösningar till elbilar. Att göra dessa två projekt i kombination är en ökande trend på den svenska marknaden.

Det norska bolaget DEFA har som mål att göra människors liv enklare, mer effektivt och mer miljövänligt. Med den visionen i ryggen arbetar man för fullt med att skapa effektivare belysning och en miljövänligare bilpark i Sverige.

– Vi ser helheten och har nu lyckats få många fastighetsägare och bostadsrättföreningar att också göra det. Vi missionerar vikten av att byta ut belysning vilket i sin tur öppnar upp för andra möjligheter, säger Charlotte Eisner, Global Sales & Market Director e-mobility and Lighting, DEFA Group.

DEFA erbjuder produkter och tjänster som exempelvis laddning och förvärmning av fordon, belysning av vägar och byggnader samt mycket mer. Bolaget som är norskt startade sin verksamhet 1946 och har idag över 400 anställda på tre kontinenter.

LED-belysning
LED har en oerhörd livslängd med cirka 50 000 timmar i snitt. Livslängden och den lägre energiförbrukningen gör att det är lätt att räkna hem ett LED-projekt.

– Fördelarna med LED är många. Det krävs färre armaturer för samma ljusfunktion. Att LED inte innehåller kvicksilver är ett ytterligare plus. Energibesparingen som kan omvandlas i kronor i exempelvis en bostadsrättsförening kan investeras i andra miljösmarta alternativ. Ett sådant som vi arbetat mycket med är laddlösningar för elhybridbilar.

Miljövänligare bilar
Till slutet av år 2018 ska det finnas 80 000 laddbara bilar i Sverige. Prognosen framåt är att det ska rulla 200 000 laddbara elbilar på svenska gator och vägar till år 2020 för att sedan i allt högre grad helt ersätta bilar som körs på bensin och diesel. Elbilarna är inget storstadsfenomen utan är aktuella i hela Sverige. En lägre bränsleförbrukning och en bättre miljö gynnar alla.

– Norge har flest elbilar. Varannan bil som säljs är laddbar. I Sverige så leder tjänstebilsflottan. Allt fler företag väljer att integrera FN:s 17 globala mål i företagets policy. Laddbara bilar och även LED är viktiga steg för att förpliktiga sig mot 2030-agendan, fortsätter Charlotte Eisner.

Att byta sin bil från exempelvis en bensindriven till en laddhybrid eller en ren elbil ger stora bränslekostnadsbesparingar. Givetvis beror det på hur mycket man kör men en besparing på 10 000 – 15 000 kronor per år är inget konstigt.

– Kostnadsbesparingar är en oerhörd drivkraft. Nu gäller det att få fart så att bilarna kommer till Sverige och att det satsas på dem. Utan infrastrukturen så blir det ingen övergång till laddbara bilar.
Sverige har bra elinfrastruktur. Nu behövs det bara fler laddmöjligheter . I och med att de flesta bilar står stilla 95 procent av tiden så finns också möjlighet att låta bilen ”ge tillbaka” el till fastigheterna för att kapa effekt-toppar. På så vis blir den en ”win-win”.

– Bilens batteri kan få jobba mer, också när bilen står stilla. Det är klart att bilens batteri ska kunna ”bjussa” på lite el och bidra till en bättre energieffektivitet och bättre driftekonomi för såväl fastighet som fordon.

Smarta kombinationsprojekt
DEFA är inblandade i många fastighetsprojekt där man gör kombinationsprojekt; LED pluslösningar. Många parkeringsplatser har uttag för motorvärmare och dessa kan enkelt och kostnadseffektivt bytas ut mot laddpunkter. Viktigt när allt fler skall ladda elbilar är att DC-läckage skydd inte finns i motorvärmarna, sedan 2017 är det lag på att ha jordfelsbrytare med DC detektion eller en jordfelsbrytare av typ B vid all laddning av elbilar och laddhybrider.

– Att göra dessa två projekt samtidigt spar tid och de hänger ihop. Dels för att migreringen till LED finansierar laddpunkterna men också för att alla ljusceller, LED och laddstolpar kan samverka. Motorvärmarna kan konverteras och varför inte effektivisera projekten och köra dem tillsammans när man ändå har kompetens på plats, säger Anna Fägersten Manager Marketing & Communikation and PR – DEFA Group e-mobility.

Det finns bidrag att söka
Bostadsrättsföreningar och företag kan också till exempel söka bidrag från Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd för lösningar som minskar växthusgasutsläpp och bidrar till ett klimatsmart samhälle. Bidrag kan sökas hos Naturvårdsverket och kan finansiera så mycket som hälften av kostnaden.

– Att ladda bilen ska vara som att ladda mobilen. Man lägger den på laddning när man är hemma. Smarta fastighetsägare lockar till sig elbilar och kapar effekttoppar. Det gäller att öppna ögonen för fastighetsägare för olika smarta lösningar. Det går att fördela effekten i fastigheten på ett smart sätt.

Att åka till en station för att fylla på bränsle hör inte till framtiden. Genom att fylla på energi i bilen där man är spar man tid.

– Hemma, på jobbet etc. Laddningen behöver inte vara så snabb och effektiv eftersom de flesta bilar står stilla den största delen av tiden. 80 procent av svenskarna förstår miljöproblemen och 20 procent agerar. Jag hoppas det blir tvärtom snart och att fler ser in handling i ett större perspektiv, avslutar Anna Fägersten.

På bilden:
Charlotte Eisner, Global Sales & Market Director e-mobility and Lighting och Anna Fägersten, Manager Marketing & Communikation and PR – DEFA Group e-mobility.

Text: Ofelia Graah Hagelbäck