Nyheter

Nya flaggskeppet NIO House av Schmidt Hammer Lassen Architects

Beläget på natursköna West Lake Waterfront i Hangzhou, Kina, smälter det nya showroomet och klubbhuset för biltillverkaren Nios in med West Lakes kultur och ger besökarna en multisensorisk inblick i Nios miljö förankrat med varumärkesfilosofin.

Den andra NIO House showroom designad av Schmidt Hammer Lassen nyligen öppnade i Hangzhou, Kina med utsikt över West Lake Lake, ett område som är på UNESCO: s World och är en av de vackraste sevärdheterna i land. Liksom arkitektens första NIO House, som öppnade i Shanghai i februari, är NIO House West Lake en designrik tolkning av ett traditionellt showroom för det innovativa elbilföretaget NIO. Som ett globalt uppstartföretag designar och utvecklar NIO högpresterande elektriska och autonoma fordon med en okonventionell syn på bilindustrin också omdefinierar vad hög servicenivå för en biltillverkare.

– West Lake är ett intensivt sammanflöde av olika naturstämningar som inspirerade utformningen av NIO House Westlake och känslan av platsen, säger Chris Hardie, Partner och Design Director Shanghai på Schmidt Hammer Lassen.

– Interiören speglar också former och material i NIO-modeller som ES8 och EVE med rena linjer och materialgränser.

NIO-logotypen, som kombinerar tanken att flytta in i framtiden med bilden av att köra in i horisonten, inspireras av horisonten över West Lake-sjön. Designad av Hangzhou showroom, kommer inspiration i denna enkla dikotomi av himlen och vattnet.

Himlen över West Lake överförs till byggnadens övre nivå med en reflekterande glasfasad. Under dagen förändras fasaden i samband med rörelser från sol, moln och träd. På natten lever byggnaden med olika grupper av ljus och aktiviteter inom  sig. Genom inställningen av en fullt spegelglas fasad framför kolumnerna, visar bilden av en ren och modern visningsobjekt i sig, vilket ger n känsla av en storskalig installation samtida konst. Med en hel fönstervägg visar NIOs senaste bilmodeller passersby med sin öppna och välkomnande kvalitet. På bottenvåningen hittar du Discover NIO-området, där vattnet i West Lake-sjön inspirerade upplevelsen av ett flytande loft.

Tre våningar förbundna med material
Den solida ljusterrazzon representerar NIO-märkets starka grund och är vald för vägg- och golvytor i bottenvåningsutställningsområdet. Den skräddarsydda terrassen innehåller tre typer av medelstora stenhuggningar och skapar en varm känsla i rummet. Genom att betona den perfektion som kunderna kan hitta i NIO: s produkter, skapar en perfekt krökt terrazzoyta en glidförbindelse mellan vägg och golv.

Däremot valdes en mjukare materialpalett för designområdet där kunderna kan anpassa sina fordon. Douglas tallskog och en skräddarsydd stoppad bänk skapar ett område där besökare kan vila eller överväga och välja olika bilfunktioner på den interaktiva skärmväggen. De varma färgerna och materialen skapar lugn runt de utställda produkterna.

Belägen ovanför showroom finns loungen som har ett antal specialutrustade områden för medlemmar fördelade över tre våningar med olika nivåer av ostördhet och komfort. Den andra nivån på byggnaden nås via en dold snidad trappa och ger tillgång till öppna mötesplatser, ett gemensamt bord och ett öppet kök. Douglas gran och aska är de främsta materialen som används i vardagsrummet, vilket ger platsen en hemtrevlig, skandinavisk atmosfär. På andra våningen finns också ett barnområde, känt som Joy Camp, som har moderna möbler, inbyggda i bokhyllor, stoppade ytor och trappor för lek och historia.

Den tredje nivån är ett privat rum reserverat för NIO House-medlemmar, som inkluderar en intim lounge, ett forum för föreläsningar och presentationer, en bibliotekslounge och privata mötesrum. Varje våning i NIO House Hangzhou har utsikt över sjön och är täckt av varma, kraftfulla tyger, ljusträsmöbler och undertoner och naturmaterial som terrazzo, glas och reflekterande metall. Hela NIO House Hangzhou är en plats att utforska, träffa, koppla av och njuta av med hela familjen – ett hem hemifrån för ägarna av NIO-produkter.

FAKTA :
Bygherre
NIO

Arkitektur & Inredning
Schmidt Hammer Lassen Architects

Areal
Total 1.221 m2

Status
Uppfört 2018

Belysning
ViaBizzuno

Foto:
SchRAN