Nyheter

Nya bilskatten Bonus-malus fortsätter att tynga bilförsäljningen

Bil Sweden konstaterar i sin månadsrapport att effekterna av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus och den nya testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) fortsätter att ha en negativ påverkan på bilmarknaden, skriver Dagens Industri nu på morgonen.

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 20,5 procent och lätta lastbilar minskade med 33,8 procent i november jämfört med rekordsiffrorna i november förra året. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 4 procent medan lätta lastbilar har ökat med 5,1 procent.

– Trots nedgången sedan halvårsskiftet, kommer 2018 att bli ett mycket bra bilår, för personbilar det tredje bästa året någonsin med 360.000 bilar och för lätta lastbilar all time high om vår prognos på 56.000 fordon slår in, kommenterar Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

– Den stora efterfrågan på tunga lastbilar visar att behovet av transporter är stort, mycket drivet av omställningen mot e-handel och att konjunkturen i Sverige är fortsatt god även om vi ser en viss avmattning, avslutar Jessica Alenius.