Nyheter

Svårt att återvinna spökgarn – förbränning enda lösningen

Det är komplicerat och dyrt att materialåtervinna spökgarn som bärgats ur havets djup. Istället föreslås att spökgarnen bränns upp och energiutvinns. Det är slutsatsen i en rapport från EU-projektet MARELITT Baltic.

– Det är ett mycket komplicerat och tidskrävande jobb att rensa bort alla oönskade föremål som sitter fast i garnen. Dessutom är fiskeredskapen tillverkade av flera olika material som behöver separeras och hanteras manuellt, säger Vesa Tschernij, projektledare på Simrishamns kommun.

Enligt en rapport från EU-projektet MARELITT Baltic bör bärgade spökgarn användas till energiutvinning. Detta eftersom materialåtervinningen är mycket tekniskt krävande, något som också medför stora kostnader.

De spökgarn som bärgas är ofta i en härva och har stora mängder oönskade föremål intrasslade, exempelvis metallankare, kedjor, blysänkor och organiska föremål som musslor och döda fiskar.

Det krävs flera steg för att kunna materialåtervinna de bärgade fiskeredskapen. Först måste alla stora och små föremål avlägsnas. Därefter bör plasten som återstår finfördelas för att sedan tvättas. Det är en stor utmaning är att få bort bly och organiskt material från plasttrådarna. Det är svårast att materialåtervinna nät med blytyngder jämfört med delar från stora trålar och rep, som oftast är mindre kontaminerade.

– I dagsläget bedömer vi att miljönyttan med att materialåtervinna fiskeutrustningen inte är kommersiellt försvarbart enligt dagens kriterier på grund av den tunga arbetsinsatsen och de höga kostnaderna, säger Vesa Tschernij.

När det gäller garn och annan fiskeutrustning som kasserats av fiskare kan materialåtervinning dock vara ett bra alternativ Denna utrustning är oftast systematiskt rensad från bly och annat skräp, och är för det mesta tillverkad av polymerer av bra kvalitet, som PA6 och PET.

I rapporten föreslås också att hanteringen av bärgade spökgarn bör införlivas i den redan existerande infrastrukturen för avfallshantering i fiskehamnar, och att stat eller kommun måste bidra finansiellt till arbetet med avfallshanteringen.

Rapporten ”Recyling options for Derelict Fishing Gear” redovisar en omfattande teknisk studie av både material- och energiutvinning av bärgade fiskeutrustningar som genomförts inom MARELITT Baltic.

Om MARELITT Baltic
MARELITT Baltic är EU-finansierat projekt med syfte att kartlägga problematiken och minska antalet förlorade fiskeredskap i Östersjön. Marint centrum, Simrishamns kommun leder det treåriga projektet där förutom Håll Sverige Rent också organisationer från Estland, Finland, Tyskland och Polen deltar. Projektet startade år 2016. Finansierat av Interreg Baltic Sea Region Programme 2014-2020.

Foto: Håll Sverige Rent