Nyheter

Kartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar

En ny undersökning gjord av Ratsit presenterar en lista över fördelningen av drivmedel för privatägda bilar i samtliga 290 kommuner i Sverige. Statistiken visar bland annat att av de 5,3 miljoner privatägda bilar som finns i landet, är bara runt 5 300 av dem elbilar.

– I flera kommuner finns det inte en enda privatägd elbil. Det syns tydligt i statistiken att det hittills varit svårt för elbilen att slå sig in på den privata marknaden, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Biltillverkare satsar på mer eldrivet, och satsningar på både nationell nivå och Europanivå görs för att främja ägandet av eldrivna bilar. Trots det så har elbilen ännu inte etablerat sig bland privata bilägare. Av de drygt 14 000 elbilar som rullar på de svenska vägarna så ägs majoriteten idag av företag.

Undersökningen visar att det främst är i städer och tätbebyggda områden som elbilen fått fäste. 25 kommuner saknar helt elbilar, där de flesta ligger i centrala eller norra delen av landet. Men även om det är vanligast med elbilar i tätbebyggelse så ligger inte andelen i någon kommun över 1 procent. Danderyds kommun har landets högsta andel på 0,58 procent.

– De geografiska förutsättningarna påverkar bil- och körbehovet. Man vill känna sig trygg med att laddningen klarar de sträckor man behöver köra, och att det finns bra möjligheter till att ladda bilen vid behov. I tätbebyggda områden har man generellt kortare sträckor att köra, och vi kan även se att antalet laddstationer är störst vid dessa områden, säger Anders Johansson.

Statistiken som Ratsit presenterar ger en tydlig bild över hur fördelningen av drivmedel ser ut i landet, och kan fungera som ett underlag som kan användas på lokalnivå för att granska hur det ser ut i olika kommuner.