Nyheter

Norwegian med god passagerartillväxt i november

Totalt reste 2 877 549 passagerare med Norwegian i november vilket är 357 329 fler (14 procent) än samma månad förra året. Den totala trafiktillväxten (RPK) ökade med 26 procent och kapacitetstillväxten (ASK) med 34 procent. Kabinfaktorn för november var på 78,8 procent.

Siffrorna för november påverkas av övergången mellan sommar- och vinterprogram samt uppstart av flera nya linjer och ökat utnyttjande av flygplansflottan jämfört med samma period förra året. Trafiksiffrorna påverkas även av att Norwegians passagerare flyger allt länge distanser.

– Jag är nöjd med den positiva yieldutvecklingen i november. Vi har dock flera linjer från sommarprogrammet som förlängts till och med november vilket påverkar kabinfaktorn. En fullständig övergång till vinterprogrammet får vi först i januari efter att jultrafiken är avslutad, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian genomförde 99,2 procent av de planlagda flygningarna i november. Punktligheten var på 82,5 procent, upp 2,3 procentenheter från samma period förra året.

Norwegian fortsätter att förnya flygplansflottan under 2018. I november levererades en fabriksny Boeing 787 Dreamliner och en Boeing 737 MAX 8. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamlinerplan, 12 Boeing 737 MAX 8 och två Boeing 737-800. Med en genomsnittsålder på 3,7 år är Norwegians flotta bland de mest moderna och miljöanpassade i världen. Det absolut viktigaste ett flygbolag kan göra för att bidra till att minska utsläppen är att investera i ny teknik och nya flygplan.

Bild:
Norwegians Boeing 787 Dreamliner.
Foto: David Peacock