Nyheter

Opel blickar framåt till 2019

2019 kommer att bli ett speciellt år för Opel, ett år då den tyska biltillverkaren inte bara firar 120 år med biltillverkning utan också ett år då elektrifieringen av modellprogrammet tar fart. Företaget öppnar orderböckerna för två elektrifierade modeller redan under första halvan av nästa år – den batterielektriska versionen av nya Corsa och SUV-modellen Grandland X som plug-in hybrid.

– Opel blir elektrisk, säger Opels VD Michael Lohscheller.

– Vi gjorde det här uttalandet när vi presenterade vår strategisk plan PACE! och nu levererar vi på det.

Framför allt nya Corsa kommer att ge Opel extra driv nästa år. Storsäljaren, den första generationen hade premiär 1982, är helt ny och har fått en elektrisk version för första gången. Lohscheller lovar ett konkurrenskraftigt pris: ”Nya Corsa kommer att göra elektromobilitet överkomligt för många kunder, det blir en ren elbil för folket”.

Plug-in-i-hybriden Grandland X, som Opel ska producera i den tyska anläggningen Eisenach från och med nästa år, passar kunder som vill ha mer utrymme och SUV-känsla. Hybridsystemet kommer att utveckla upp till 300 hk och lanseras tillsammans med en e-fyrhjulsdriftsteknologi.

Nya Vivaro kommer också att få en elversion, år 2020. Nästa generation av den framgångsrika SUV:en Mokka X, som går i produktion under 2020, får också den en fullständigt elektrifierad version.

-Vi satsar maximalt på elektrifiering av vår portfölj, säger Lohscheller.

Opel har alltid positionerat sig som ett varumärke som gör innovationer tillgängliga för alla. Detta förblir kärnan i företaget även under det 120:e året av bilproduktion, som det tyska företaget firar 2019. Framgångssagan som började i Rüsselsheim med produktionen av 65 handgjorda Opel ”Patentmotorwagen System Lutzmann” 1899 – fyra år efter att företagets grundare Adam Opel avlidit – omfattar nu mer än 70 miljoner fordon. Under hela sin historia har Opel förblivit trogen sin ambition att producera högkvalitativa bilar så effektivt som möjligt och göra dem prisvärda för så många kunder som möjligt.

De många ikoniska modellerna från Rüsselsheim som utvecklats under de senaste 120 åren inkluderar milstolpar i fordonsindustrins historia, exempel på dessa är Laubfrosch, Admiral, Kadett, Rekord, Manta och GT. Samtidigt har Opel en lång lista med innovationer som man gjort tillgängliga för alla. Listan inkluderar det första massproducerade fordonet i Tyskland med en självbärande kropp helt i stål (Opel Olympia, 1935), införandet av trevägs-katalysatorn som standard (1989), krockkuddar i full storlek i alla personbilar (1995) och lanseringen av de adaptiva strålkastarsystemet IntelliLux LED® i kompaktklassen med Astra (2015).

Bild:
SUV-modellen Grandland X finns nu som plug-in hybrid.
Foto: Opel