Nyheter

Luxemburg gör sin kollektivtrafik gratis

På onsdagen blev landets premiärminister, Xavier Bettel, omvald för en andra period. En av de planer de kommer sätta i verket från sommaren 2019 är att göra all kollektivtrafik gratis i landet.

Luxemburg är ett av världens minsta länder – men det hindrar inte att det har ett stort trafikproblem. Nästan 200 000 personer från de närliggande nationerna i Frankrike, Belgien och Tyskland pendlar till Luxemburg för arbete.

Varje dag sväller befolkningen i huvudstaden fem gånger på grund av pendlare.

Gratis kollektivtrafik kommer inte att räcka för att lösa de globala utsläppsproblemen, men det är ett steg på vägen och, kanske,en signal till andra länder.

Att köra 14 mil från gränsen byn Audun-le-Tiche, Frankrike, till exempelvis Luxemburg, borde ta mindre än en halvtimme. Men vid rusningstiderna sträcker sig pendeln upp till en timme. De flesta pendlare kör dessutom ensamma i sina bilar.

För att komma undan trafikstockningarna har vissa förare tagit sig för att köra på mindre vägar, till många mindre byars invånares stora irritation. I maj bestämde borgmästaren i Schengen, den stad som gav sitt namn till gränsområdet i det mesta av Europeiska unionen, och som gjorde det lätt att pendla mellan länderna,  att stänga en gränsväg vid höga pendeltider.

Mot bakgrund av kritik för dålig luftkvalitet, meddelade även Tyskland planer på att testa gratis kollektivtrafik i några av dess mest trafikerade städer.