Nyheter

Nästa lånecykelsystem i Göteborg-Mölndal ska drivas av Nextbike

Våren 2020 ska ett betydligt större och mer flexibelt Styr & Ställ-system vara på plats i Göteborg men också i Mölndal. På måndagen beslutade de båda kommunerna att det blir företaget Nextbike som får leverera och driva nästa generation av det populära systemet med lånecyklar.

Det kommer att bli ett ordentligt lyft för Styr&Ställ, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

– Det nuvarande systemet har fungerat bra men nu är det slitet och efterfrågan på fler cyklar och stationer har funnits länge, vilket vi tyvärr inte har kunnat tillmötesgå inom ramen för det nuvarande avtalet. Med Nextbike får vi ta del av den snabba utvecklingen på lånecykelmarknaden genom ny teknik men också erfarenheter från en etablerad leverantör, säger Sara Boije af Gennäs.

Sex företag hade lämnat in anbud på att få leverera och driva det nya systemet under i första hand sex år, 2020-2026, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Nextbike är den leverantör som har lämnat lägst pris och samtidigt uppfyller samtliga ställda krav.

Observera dock att Göteborg och Mölndal kan underteckna kontraktet med leverantören först tio dagar efter måndagens så kallade tilldelningsbeslut, när möjligheten att överklaga har löpt ut.

Det nya systemet ska precis som det nuvarande heta Styr & Ställ, eftersom Göteborgs Stad äger detta varumärke. Totalt ska 1 750 lätta, 7-växlade cyklar placeras ut i Göteborg och Mölndal våren 2020. Området visas på kartan här ovanför. En högupplöst version av kartan finns att ladda ner allra längst ner på denna sida.

Systemet blir enklare att använda

För användarna blir det nya systemet betydligt med flexibelt än dagens. I fortsättningen sitter den smarta tekniken i själva cykeln istället för i lånestationen. Användarna kan därför sköta alla sina kontakter med systemet – som registrering, lån och felanmälan – direkt på cykeln och i en app. Det går också att lämna tillbaka cyklar bredvid en station som redan är full, boka cyklar i förväg och att låna flera cyklar på samma gång.

Ett årsabonnemang på det nya Styr & Ställ-systemet kommer att kosta cirka 300 kronor.

Nextbike har hittills levererat lånecykelsystem i över 200 städer i 25 länder. I Tyskland, där företaget startade, driver man systemen i bland andra Berlin, Köln och München

– Det är jätteroligt att kunna tilldela ett lånecykelföretag som har erfarenhet från städer över hela världen. Jag tror att de kan bidra med både nytänkande och ett kundfokus som vi i Göteborg och Mölndal kommer att ha stor nytta av,säger Sara Boije af Gennäs på trafikkontoret i Göteborg.

Bild: Nextbike