Nyheter

Säljstart för nya Volkswagen T-Cross

Nya tillskottet i Volkswagens SUV-utbud, T-Cross, lanseras på den svenska marknaden i vår. Redan nu finns den tillgänglig för beställning.

T-Cross är en mångsidig, praktisk och trendriktig modell som hör till A0-segmentet. Med en längd på 411 cm är T-Cross 5,4 cm längre än Polo. På höjden mäter T-Cross 156 cm vilket gör den 11,2 cm högre än Polo.

T-Cross är kompakt, men långt ifrån liten: bilen erbjuder generöst med benutrymme för passagerare och gott om plats i bagageutrymmet. Baksätet kan flyttas 14 centimeter i längdled, vilket gör att lastvolymen kan utökas från 385 till 455 liter.

Redan grundversionen av T-Cross (1,0 TSI 95 hk) bjuder på så gott som allt man kan önska sig när det gäller användbarhet, säkerhet och uppkoppling. Dessutom finns det många kombinationsmöjligheter och designalternativ som gör det enkelt att få sin T-Cross precis som man vill ha den.

T-Cross lanseras på den svenska marknaden i slutet av april 2019, men går redan nu att beställa hos Volkswagens återförsäljare. Den går även att bygga i bilkonfiguratorn ”Bygg din bil” på volkswagen.se.

− Med T-Cross stärker vi vår position ytterligare på den växande SUV-marknaden. Vi ser fram emot lanseringen och tror att bilen kommer att passa den svenska marknaden väldigt bra, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Många assistanssystem om standard
T-Cross är utrustad med en hel svit av säkerhetsdetaljer som tidigare var reserverade för betydligt större bilar. Det gör att T-Cross hör till de säkraste SUV:arna i sin klass.

Förutom sitt effektiva kollisionsskydd och exemplariska passagerarskydd, är bilen utrustad med en ovanligt stor uppsättning assistanssystem som alla är konstruerade för att minska risken för en kollision och öka komforten för föraren.

Hit hör som standard närområdesövervakningen Front Assist med Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning) och City Emergency Brake (autobroms), spårhållningsassistenten Lane Assist, Hill Start Assist för enklare start i backe, proaktiva passagerarskyddsystem och trötthetsvarnare.

Bland tillvalen finns filbytesassistenen Blind Spot Sensor med Rear Traffic Alert, parkeringssensorer fram och bak, parkeringsassistenten Park Assist och adaptiva farthållaren ACC (standard i GT-versionerna).

Kraftfulla, effektiva turbomotorer
Två bensinmotorer är från start tillgängliga för T-Cross. De trecylindriga bensinmotorerna (1,0 TSI) med bensinpartikelfilter genererar 95 hk respektive 115 hk. Båda motorerna följer den senaste utsläppsnormen Euro 6d-TEMP. Versionen med 115 hk erbjuds även med dubbelkopplingsväxellådan DSG. Samtliga versioner av T-Cross är framhjulsdrivna.

95-hästarsversionen ger T-Cross en acceleration från 0 till 100 km/h på 11,5 sekunder och en topphastighet på 180 km/h. Den utvecklar 95 hk vid 5 500 varv/min och levererar ett maximalt vridmoment på 175 Nm vid 2 000-3 500 varv/min. Den blandade bränsleförbrukningen är 4,9 l/100 km och CO2-utsläppet 112 g/km.

Den andra trecylindriga versionen av 1,0 TSI har en effekt på 115 hk och levererar sin maximala effekt vid 5 500 varv/min. Vridmomentet på 200 Nm finns tillgängligt från 2 000 till 3 500 varv/min. Denna version accelererar 0 till 100 km/h på 10,2 sekunder och har en topphastighet på 193 km/h. 1,0 TSI 115 hk har en blandad bränsleförbrukning på 5,1 l/100 km (DSG: 4,9 l/100 km) och ett CO2-utsläpp på 115 g/km (DSG: 112 g/km).

Foto: Volkswagen