Nyheter

Tre överklagar utfallet av 700 MHz-auktionen

Igår avslutades första steget i auktionen för 700 MHz-bandet. Två aktörer förvärvade frekvenser för en historiskt hög auktionslikvid. Utfallet bevisar till stora delar det Tre varnat för, att de resursstarkaste aktörerna får en alltför dominerande ställning på mobilmarknaden. Tre kommer att överklaga utfallet när tilldelningen är fastställd.

– Det positiva klirret i statskassan idag kan visa sig dyrköpt imorgon. Frekvenser är mobilbranschens viktigaste resurs och måste fördelas klokt. Vi riskerar allvarliga konsekvenser för svenska mobilkunder och för Sverige som ledande IT- och telekomnation, säger Johan Johansson, vd för Tre Sverige.

Tre kommer att överklaga utfallet av auktionen. Utformningen har gjort det möjligt för de resursstarkaste aktörerna att förvärva den värdefulla delen av 700 MHz-bandet, vilket snedvrider konkurrensen på mobilmarknaden ytterligare, där de största aktörerna får en mycket stark ställning.

Istället för att säkerställa att flera aktörer får del av det värdefulla spektrumet, som nu sålts för nästan tre miljarder, har PTS försökt kompensera marknaden genom att auktionera ut frekvenser som ingen velat ha, fyra så kallade SDL-block. Detta är ett misslyckande av PTS och visar att myndighetens analys av konkurrenssituationen inför auktionen varit bristfällig och att utformningen av auktionen följaktligen varit felaktig.

Tre anser att utformningen av auktionen strider mot flera EU-direktiv, regeringens instruktion för PTS samt myndighetens egna föreskrifter om att agera konkurrensfrämjande.

– Vi har tidigare påtalat att PTS gjort en bristfällig analys om effekterna för konkurrenssituationen på svensk telekommarknad. Vi avser därför att driva frågan vidare och få det rättsligt prövat, säger Johan Johansson.

Foto: Lasse Olsson