Nyheter

Göteborgs Stads nyckel till Qatar Airways

Business Region Göteborg har delat ut Göteborgs Stads nyckel för Årets mest intressanta internationella etablering till Qatar Airways. Flygbolaget får nyckeln för den nya direktlinjen mellan Göteborg och Qatars huvudstad Doha.

– Göteborg-Doha är en eftertraktad linje och resultatet av ett långsiktigt arbete från många aktörer i regionen som tillsammans arbetar med att utveckla tillgängligheten till Göteborg, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, som under onsdagen den 12 december överlämnade nyckeln till Qatar Airways i samband med att flygbolaget för första gången landade på Göteborg Landvetter Airport.

Göteborgs Stads nyckel har tidigare tilldelats företag som Volvo Cars, CEVT, HCL och L&T. Skälen till att ge en internationell etablering nyckeln kan variera – det kan handla om att etableringen har stor inverkan på den lokala arbetsmarknaden eller att den fyller en viktig funktion i en viss värdekedja.

Direktlinjen till Doha bedöms vara till stor nytta för det västsvenska näringslivet som nu får kraftigt förbättrad tillgänglighet till två snabbväxande regioner, Asien och Afrika. Med Doha som flygplatsnav kommer västsvenska affärsresenärer smidigt kunna resa vidare till flygbolagets 150 destinationer i dessa regioner. Den nya direktlinjen innebär också stor fraktpotential för de västsvenska exportföretagen.

– Den nya direktlinjen till Doha förbättrar handelsmöjligheterna väsentligt och leder sannolikt till ytterligare export och etableringar i Göteborgsregionen i och med att mötesplatserna kommer närmare varandra. Personliga möten är fortfarande extremt viktigt för affärer, säger Henrik Einarsson.

Den västsvenska exporten till Asien och Afrika uppgår till cirka 47 miljarder kronor, en ökning med 60 procent sedan 2010. De bägge regionerna är därmed Göteborgsregionens snabbast växande exportmarknad och står i dag för nästan 20 procent av den totala exporten. Den enskilt största marknaden är Kina som växt med hela 156 procent sedan 2010.

Under 2018 har nio nya internationella direktlinjer öppnats från Göteborg och Landvetter flygplats.

– Med Göteborgsregionens perifera läge i Europa är det viktigt att stärka regionens internationella position och tillgänglighet via flyg, tåg och båt. Det är i det ljuset man ska se hur betydelsefull Qatar Airways etablering är för regionen, säger Henrik Einarsson.

Göteborgs Stads nyckel är en symbolisk gåva som årligen delas ut av Business Region Göteborg och består i en guldavgjutning av den nyckel man hittade 1965 i samband med arkeologiska utgrävningar av Nya Lödöse i nuvarande Gamlestaden.