Nyheter

Innovativ ny plocktjänst för e-handel

E-handeln med mat växer explosionsartat i Sverige och en av utmaningarna för branschen är den fortfarande relativt kostsamma logistiken. Nu inleder Axfood Snabbgross ett pilottest av en av Sverigebaserade shoptech- företaget StrongPoint nyligen utvecklad plocklösning anpassad till Pricer elektroniska, blinkande etiketter.

Lösningen har i StrongPoints egna tester visat sig kunna öka effektiviteten i varuplocket med upp till 30%. Det i sin tur erbjuder möjligheter till stora besparingar och ökad kundnöjdhet. Först ut att använda tjänsten är Axfood Snabbgross cash & carry-butik i Årsta utanför Stockholm.

Att e-handeln med mat växer explosionsartat är ingen nyhet. Bara under 2018 räknar man med en tillväxt på cirka 40% och det är inte bara till konsument, utan även business to business som ökar. Axfood Snabbgross, som säljer råvaror till restauranger, storkök, gatukök med mera, är en av dem som sett volymerna öka och därmed ställts inför samma utmaningar som övriga e-handelsbranschen: En ständig jakt på att optimera logistiken och då inte minst plock och pack för att hålla nere denna relativt sett kostsamma post. Nu väljer Axfood Snabbgross att testa en helt ny tjänst, Pick by Light, med blinkande digitala etiketter från shoptech-företaget StrongPoint. Den har visat sig kunna effektivisera plockhastigheten och minska felplocket med upp till 30% i tester som gjorts av StrongPoint CUB.

Pick by Light ingår som ett tillval i StrongPoints E-Commerce Logistics Suite och är anpassat till Pricers elektroniska etiketter. Med tjänsten ser plockaren snabbt det blinkande etikettljuset ovanför eller under varan som skall plockas. Så snart varan plockats släcks lampan och nästa varas etikettsljus börjar blinka. Plockljuset är synligt även från ett avstånd som gör det möjligt att hitta föremålen snabbare. En mobil enhet visar orderinformationen, inklusive varukvantiteter och beskrivningar. Det gör plockarens händer fria att plocka varor med båda händer.

– Vi är oerhört glada att Axfood Snabbgross nu väljer att testa vår nya, egenutvecklade ”Pick by Light”-funktion. Det är verkligen en produkt i tiden som löser många av de problem som e-handeln idag brottas med, kommenterar Sven Calissendorff, vd för StrongPoint i Sverige.

Piloten har redan inletts och Axfood Snabbgross beräknar att den skall vara klar och utvärderad till i maj 2019.

Foto: Erik Flyg