Nyheter

Norconsult underlättar möten i Bergslagen

Norconsult har vunnit ett uppdrag att projektera en ny mötesstation i Ombenning mellan Snyten och Fagersta C. Syftet är att skapa utrymme för mer godstrafik och förbättra transportkvaliteten för befintliga tåg.

Trafikverket planerar att bygga en ny mötesstation vid Ombenning i Norbergs kommun. Detta är en del av de åtgärder som krävs för att klara kapacitetsökningen på Godsstråket genom Bergslagen. Den enkelspåriga banan i nuläget mycket hårt belastad, och trafiken kommer att öka ännu mer framöver. Den höga belastningen leder också till långa res- och transporttider eftersom tågen tappar tid vid tågmöten.

Syftet med de kapacitetshöjande åtgärderna är att skapa utrymme för mer godstrafik samt att förbättra transportkvaliteten för befintliga tåg. Det är här Norconsult kommer in, som fått uppdraget att projektera en ny 2-spårsstation med samtidig infart för 750 meter långa tåg. Mötesstationen ska placeras så att tågen oavsett riktning inte behöver starta i uppförslutning. Förutom de traditionella järnvägsteknikerna ingår miljö, arkitektur, landskap, väg, VA och bergteknik i uppdraget.

Tony Strandberg, Temachef för Spår & Järnvägsteknik på Norconsult är stolt och glad över att Norconsult vunnit projekteringen.

– Detta är ett stort uppdrag som visar på Norconsults höga kompetens inom hela samhällsbyggnadssektorn. Med en ständigt stigande orderstock behöver vi nya medarbetare i Varberg, Halmstad, Göteborg, Helsingborg och Malmö, avslutar han.