Nyheter

Planarbete påbörjas för utveckling av resecentrum i Umeå

En ny detaljplan ska utreda hur järnvägsstationen och busstationen kan utvecklas på norra sidan av Järnvägsallén. I kvarteret Lodet, där busstationen finns idag, planeras för fler bostäder och lokaler för verksamheter.

Ett flertal utredningar, den senaste från 2014, har gjorts för att undersöka förutsättningarna att samlokalisera busstationen med järnvägsstationen till ett samlat resecentrum. En detaljplan för denna samlokalisering påbörjades 2014.

– Planer finns på att exploatera kvarteret Lodet med ny bebyggelse, vilket förutsätter att den nuvarande busstationen flyttas. I kvarteret kan nya bostäder och verksamheter tillkomma i ett attraktivt läge nära centrum. För att göra det här möjligt måste planeringen av resecentrum fortsätta, den påbörjade detaljplanen avslutas och en ny detaljplan inleds som även inkluderar Lodet 1, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Underlag finns i form av ett flertal utredningar från tidigare utfört arbete. Ett antal av dessa utredningar kan användas i det fortsatta arbetet men övriga nödvändiga utredningar får beställas och hanteras inom detaljplaneprocessen. Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas 2:a kvartalet 2019 och planen beräknas antas 4:e kvartalet år 2020.