Nyheter

Avtagbart motorpaket – ett lyft för ekonomi och miljö

En övervägande del av Keestracks krossverk kan nu fås med avtagbart motorpaket. På så sätt kan dieselmotor med tillhörande generator lyftas undan från den allra tuffaste miljön. Tack vare standardiserade snabbkopplingar och färdiga lyftöglor är allt gjort på bara några minuter.

Det ger motorn längre livslängd, samtidigt som den dieselelektriska driften höjer verkningsgraden väsentligt.

Fredheim Maskin AS, som representerar Keestrack på den svenska och norska marknaden, har framfört önskemål om just avtagbara motorpaket. Uppenbart föll idén i god jord, för nu erbjuder Keestrack flera krossverk med denna lösning.

– Vinsterna av detta uppstår i flera led. Grundläggande är att dieselmotorn får jobba i en renare miljö. Kombinationen med generator dessutom gör att dieselmotorn får jobba mer optimalt, med bättre verkningsgrad och därmed lägre förbrukning, förklarar Erik Olausson på Fredheim Maskin.

Till bilden hör att elmotorer har två till tre gånger längre livslängd än dieselmotorer i väldigt dammiga miljöer. Elmotorn klarar även vibrationer bättre. En förklaring är förstås att elmotorn endast har en roterande del, medan dieselmotorn har hundratals rörliga delar.

– Det ger längre serviceintervaller och även lägre kostnader för dagligt underhåll. Dessutom är dieselmotorn lättare att serva då krossverk och motorpaket står var för sig.

Det är också möjligt att koppla flera maskiner till samma motorpaket, vilket optimerar driftsförhållandena ytterligare samtidigt som totala antalet motortimmar blir radikalt lägre. Konceptet gör det också enkelt att utrusta ett äldre krossverk med den allra senaste motorteknologin.

– Vi vet att ett krossverk överlever dubbla livslängden hos en dieselmotor. Att enkelt kunna byta motor ger bättre driftsekonomi och påverkar även andrahandsvärdet positivt, säger Erik.

Vid ett eventuellt motorhaveri kan det ordinarie motorpaketet enkelt ersättas tills det är i drift igen. Det minskar risken för kostsamma stillestånd. Krossverket kan dessutom få ström från helt andra kraftkällor, inklusive elnätet.

– Även arbetsmiljön påverkas positivt genom lägre ljudnivå. Den skillnaden är förstås allra störst då krossverket drivs från elnätet.

Avtagbart motorpaket finns för närvarande till följande modeller: Keestrack B4e, Keestrack B6e Keestrack B7e, Keestrack H4e och Keestrack H6e.

Foto: Fredheim Maskin