Nyheter

850 miljoner kronor i investeringsplan för Umeå Hamn

En investeringsplan på 850 miljoner kronr för Umeå Hamn har godkänts av kommunfullmäktige i Umeå. Inklusive stöd och finansiering från användare ska 1,4 miljarder kronor investeras för att utveckla hamnen samt möta behovet efter SCA:s utbyggnad i Obbola.

Umeå Hamn har tagit fram den långsiktiga investeringsplanen Vision 2029. Den påverkas dock av SCA-projektet Aurora, en utbyggnad i Obbola som kommer att resultera i ett av världens största pappersbruk. Projektet, som totalt innebär en investering om 6–9 mdkr, ska vara genomfört till år 2022. För att möta upp mot behoven måste nödvändiga investeringar i hamnen tidigareläggas, så Vision 2029 blir Vision 2024.

Enligt planerna kommer de stora investeringarna i hamnen att starta under andra halvåret 2020. Investeringsplanen i Umeå Hamn Vision 2024 omfattar totalt åtgärder på ungefär 1,4 miljarder kronor, varav 250 miljoner kronor  är finansierade via stöd och 300 miljoner kronor via användarnas avtal. Det som Umeå Kommunföretag nu aktualiserar är finansieringen av återstående 850 miljoner kronor. Finansieringen av hamninvesteringarna skall hanteras inom bolagskoncernen.

– Det här ger inte bara många årsarbeten under SCA:s investering, på sikt leder den till att fabriken finns kvar. Dessutom behöver vi mer miljövänlig godshantering. Frågan har betydelse för hela regionen, och det är viktigt att trycka på startknappen, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

I en gemensam arbetsgrupp med SCA har Umeå Hamn utrett konsekvenserna av de volym- och verksamhetsförändringar som Obbola-anläggningen står inför. Det finns en gemensam syn på vilka investeringar som måste genomföras i hamnen parallellt med SCA:s utbyggnad. För en del av dessa finns överenskommelse om en gemensam finansiering, det gäller främst det som berör markytor, järnvägsförbättringar och lagerfunktioner.

Umeå Kommunföretag ser ett unikt läge att på allvar positionera Umeå som den nordligaste fullsortimentshamnen. Vissa investeringsbehov i Umeå Hamns plan beror på de miljöregler som kräver både landström och omhändertagande av s.k. gråvatten. Även branschens övergång till större fartyg har samband med de nya och skärpta utsläppskrav som trätt ikraft för några år sedan.

Umeå Hamns position som en del i det av EU utpekade transportnätet, TEN-T; ställer krav på viss kvalitet och kapacitet i hamnen, samtidigt som det också ger Umeå Hamn en möjlighet att ta del av central EU-finansiering för kommande investeringar.