Nyheter

Lotus Travel börjar med klimatkompensation för flygresor

Mer än hälften av svenskarna vill att resebranschen ska bli tydligare med hur de arbetar med hållbarhetsfrågor, visar en ny reseundersökning från Lotus Travel. Från och med första januari 2019 kommer Lotus Travel inkludera klimatkompensation för alla flygresor till och från resmålet.

Lotus Travel, som är specialister på resor till Asien, har frågat 1 000 svenska resenärer om hur de ställer sig till klimatkompenserade flygresor och hållbarhetsfrågor inom resebranschen. Resultatet visar att 52 procent tycker att det är ganska eller mycket viktigt att reseföretag klimatkompenserar flygresor som är längre än tre timmar. Lotus Travel, som länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor, inkluderar därför från 1 januari 2019 klimatkompensation på alla flygresor till och från resmålet.

– Människor kommer fortsätta att resa och upptäcka världen. Därför är det ett naturligt steg att nu inkludera klimatkompensation så att man kan bidra till något positivt för miljön, även om man väljer att åka på en utlandsresa längre bort. Samtidigt förespråkar vi att hellre resa mer sällan och stanna borta längre, än att åka på många kortare resor, säger Elby Kwok Drewsen, vd och grundare för Lotus Travel Group.

Den nya klimatkompensationen innebär att man kompenserar för hela koldioxidutsläppet som flygresan till och från Sverige genererar. Detta görs genom stöd till tre olika tredjepartscertifierade projekt, utvecklade av South Pole, världens största utvecklare av klimatprojekt.

53 procent av de tillfrågade resenärerna anser, enligt Lotus undersökning, att resebranschen behöver bli tydligare på att förmedla hur de arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Det är glädjande att se att resenärer börjar intressera sig mer för hållbart resande och väger in detta miljöaspekter då när de väljer researrangör. Många länder är beroende av sin turistnäring och det skapas arbetsmöjligheter för lokalbefolkningen, vilket är en positiv del av turismen. Vi vill främja ett hållbart resande, inte bara genom klimatkompensation, utan också genom ett kontinuerligt arbete som främjar lokalbefolkningen och den lokala ekonomin, säger Elby Kwok Drewsen.

Om undersökningen:
Lotus Travels Asienrapport genomfördes den 30/8 – 6/9 2018 av PFM Research på uppdrag av Lotus Travel. Totalt 1008 resenärer (som gjort minst en utlandsresa de senaste två åren) har svarat på frågor om resvanor genom en webbenkät. Resultatet är riksrepresentativt.

Foto: Lotus Travel