Nyheter

Sveriges mest punktliga julflyg

För den som har tänkt att ta flyget i jul kan det vara bra att veta hur stor risken för förseningar är på olika flygplatser runt om i landet. Tittar vi på andelen försenade flyg under jul- och nyårshelgen i fjol var de som allra minst på Jönköpings flygplats följt av flygplatserna i Linköping och Kalmar.

Det visar statistik som flygkompensationsbolaget Airhelp har gått igenom.

Julen är en av årets mest intensiva reseperioder där många svenskar reser hem till nära och kära. Tyvärr innebär det även högre risker för förseningar, i synnerhet för den som väljer att ta flyget. För att ge en indikation på läget i år har Airhelp tagit fram statistik för perioden 22–31 december 2017. Den visar att 25 procent av flygen var försenade eller inställda på 23 av Sveriges mest trafikerade flygplatser under perioden. På Arlanda var närmare vart tredje flyg (29,4%) försenade under jul- och nyårshelgen i fjol. På Landvetter var vart fjärde flyg försenat under samma period.

Vilhelmina flygplats sämst i klassen
Siffrorna visar att också att South Lapland Airport i Vilhelmina var den som hade flest flygstörningar av samtliga under jul- och nyårshelgen 2017. Av de totalt 18 flyg som avgick från Vilhelmina var 70 procent försenade. Det innebär att knappt vart tredje flyg gick i rätt tid. Det är sämst i klassen bland de flygplatser som hade minst 15 flygningar under perioden.

– Kring jul blir det hög belastning i flygtrafiken och förseningar är vanliga. Därför är det bra att känna till sina rättigheter om oturen skulle hålla sig framme, säger Andreas Hermansson, Sverigechef på Airhelp.

Inga förseningar på Jönköpings flygplats
Den som valde att flyga från Jönköpings flygplats under julhelgen i fjol drog den stora vinstlotten då den var Sveriges punktligaste flygplats mellan 22 och 31 december 2017. Från Jönköpings flygplats gick samtliga 15 flyg i tid. Nästan lika punktliga var flygen som avgick från Linköping City Airport. Endast 4,4 procent av de 24 flygen var försenade under samma period. Därefter kom Kalmar Öland Airport där endast 12,5 procent av de 24 flygen var försenade.