Nyheter

Nybyggd betongbro är redan entré till blivande hamnområdet i Norvik

För att undvika en plankorsning mellan bil- och järnvägstrafik till och från nya Stockholm Norvik Hamn har en betongbro byggts för trafik från väg 73 över kommande spår inne på hamnområdet.

Implenia Sverige har haft utförandeentreprenad på bron som stod klar och överlämnades till Stockholms Hamnar i september. Redan nu används bron för andra entreprenader under de pågående byggnationerna.

Bron är 113 meter lång, 25 meter bred och cirka 8 meter hög och därtill kommer 70 meter stödmurar i entreprenaden.

–Vi hade en mycket tight tidplan eftersom bron behövs i det fortsatta arbetet med den nya hamnen, säger Implenias projektledare Mirnes Islamovic. Bron byggdes på ett år.

En enda stor gjutning
För att klara av tidplanen valde företaget att gjuta hela överbyggnaden i en enda stor gjutning med över 2200 kubikmeter betong som pågick i 38 timmar. Den typen av gjutning är inte så vanlig på broar, speciellt med tanke på brons längd och bredd.

–Med en oerhört noggrann planering och samordning blev resultatet bra. Både vi och beställaren är nöjda, säger Mirnes Islamovic.

Implenia arbetar med utmanande infrastrukturprojekt över hela landet med fokus på betongkonstruktioner.

–Det här var första gången vi gjorde ett jobb för Stockholms Hamnar, men vi har flera andra projekt i Stockholmsområdet, bland annat vid Förbifarten och Getingmidjan.

Text: Gösta Löfström
Foto: Peter Nordahl