Nyheter

Jönköping Energi kan snart erbjuda samtliga landsbygdshushåll fiberuppkoppling

För många stadsnät runtom i landet är det en stor utmaning att nå det nationella målet att 95 procent av hushållen ska ha tillgång till en uppkopplingshastighet på minst 100 mbit per sekund.

Jönköping Energi har dock kommit en bra bit på vägen med att koppla upp landsbygden till sitt stadsnät Wetternet. De har goda förhoppningar om att så småningom kunna erbjuda fiberuppkoppling till samtliga hushåll på landsbygden.

Intresset för att ansluta sin fastighet till Jönköping Stadsnät Wetternet är fortsatt stort, speciellt på landsbygden i Jönköpings kommun.

– 2015 ansökte vi och beviljades delfinansiering från EU för att kunna förse hushåll på landsbygden med fiberuppkoppling. Det resulterade i att vi byggde ut infrastrukturen till drygt 2000 hushåll. Därefter återstod 45 procent av landsbygdshushållen i vår kommun. Våren 2017 beslutade Jönköpings kommun att bidra med pengar för att kunna erbjuda resterande del av landsbygden anslutning eftersom kommunen ser det som en viktig del av samhällsutvecklingen, säger Anna Söderberg, projektledare på Jönköping Energi.

– Den här satsningen är unik. Men det är viktigt att poängtera att det krävs att vi når minimigränsen, alltså att ett visst antal hushåll nappar på vårt erbjudande om fiberuppkoppling, för att vi ska kunna börja bygga, säger Anna Söderberg.

Nära samverkan med lokala föreningslivet
En framgångsfaktor i Jönköping Energis arbete med att fiberuppkoppla landsbygden är en samverkan med det lokala föreningslivet ute i byarna. De hittade tidigt lokala ambassadörer som hjälpt till att informera invånarna om möjligheten och förutsättningarna för att koppla upp sig till Wetternet.

–Vi delade in de landsbygdshushåll som återstod i fem olika områden och samarbetade med ambassadörer i samtliga områden. Som energibolag är det viktigt att ta hjälp av de lokala eldsjälar som finns, det är svårt att genomföra en fiberanslutning av landsbygden helt i egen regi. Nu ser prognosen väldigt bra ut, vi har goda förhoppningar om att kunna uppnå regeringens bredbandsmål fem år i förväg, säger Anna Söderberg.

Hennes tips för att lyckas med fiberutrullning på landsbygden är trägen vinner. Var långsiktig och konsekvent i arbetet med att informera befolkningen på landsbygden om möjligheterna med och förutsättningarna för att koppla upp deras hushåll. För Jönköping Energi var medfinansieringen från kommunen förstås också en viktig framgångsfaktor.

Av Annika Wihlborg

Bilden:
Anna Söderberg, projektledare på Jönköping Energi.
Bild: Jönköping Energi