Nyheter

Leica integrerar SVABs Quantum Tool recognition i iCON 3D maskinstyrnings-system

Baserat på SVABs Quantum Tool Recognition -system släpper Leica Geosystems och SVAB en ny produktivitetshöjande funktion för iXE3- och iGW3 maskinstyrningslösningar.

Tool Recognition är ett trådlöst system som via BLE (Bluetooth Low Energy) automatiskt identifierar vilket redskap som används på en entreprenadmaskin. Med hjälp av en signal från hyttens skoplåsbrytare, en hyttmodul och en redskapsmodul samt en rad avancerade algoritmer kan systemet automatiskt identifiera vilket eller vilka redskap som sitter anslutna till maskinen.

Med detta system behöver maskinoperatören inte längre manuellt byta inställningar i sin Leica Geosystems maskinstyrningslösning vid byte av arbetsredskap, det görs nu automatiskt. Föraren kommer också att få en varning om ett arbetsverktyg utan en Tool Recognition -modul är vald. Detta minimerar risken att fel skopa används med efterföljande över- eller undergrävning och kostnadskrävande omarbete. Förutom att direkt stödja de tillkopplade verktygen stödjer Tool Recognition också standard tiltskopor och avtagbara tiltrotatorer.

– Jag sparar mycket tid eftersom jag inte behöver byta skopan på displayen. Skopan byts automatiskt så jag inte missar att ändra den, säger Alexander Knutsson från Engströms Entreprenadmaskiner AB i Sverige.

Marcus Grevelshøj, produktchef för grävmaskiner och hjullastare på Leica Geosystems förklarar hur den nya lösningen hjälper industrin att bli effektivare genom att ta bort behovet av manuella inställningar:

– Vissa förare byter skopa flera gånger om dagen och med Tool Recognition -konfigurationen elimineras den mänskliga faktorn. Integrationen med maskinstyrningslösningen innebär att föraren bara behöver fokusera på en display.

Tool Recognition -systemet (hytt- och redskapsmodul) i kombination med Leica Geosystems maskinstyrningslösningar integrerar och automatiserar funktioner som är viktiga för operatörens arbete.

– Tool Recognition sätter en ny standard som drar nytta av informationen om vilket arbetsverktyg som är anslutet till maskinen. Vi är väldigt stolta över att Leica Geosystems nu är kompatibelt med systemet, säger Fredrik Eriksson, VD för SVAB.

På bilden:
Alexander Knutsson från Engströms Entreprenadmaskiner AB i Sverige.