Nyheter

I begränsad upplaga: nya Volkswagen Passat Sportscombi R-Line Edition

Uppdaterade Passat har världspremiär på Genèvesalongen, 5-17 mars. Det firar Volkswagen med en exklusiv och sportig limited edition-version: nya Passat Sportscombi R-Line Edition med fyrhjulsdrift och vassaste motorn.
Byggs i endast 2 000 exemplar: Passat Sportscombi R-Line Edition lanseras med topputrustning och de vassaste motorerna.
Travel Assist standard: Det nya assistanssystemet gör delvis assisterad körning möjlig i hastigheter upp till 210 km/h.
Världspremiär: Visas upp på Genèvesalongen, 5-17 mars.
Nu har nedräkningen inför marknadslanseringen för uppdaterade Passat börjat. Nästa version av Volkswagens storsäljare – modellen har sålts i nästan 30 miljoner exemplar – avtäcks för allmänheten på den internationella bilsalongen i Genève.
Volkswagen kommer att fira det hela med en världspremiär för en exklusiv och sportig limited edition-version: Passat Sportscombi R-Line Edition med 4MOTION fyrhjulsdrift och vassaste motorn; en TDI (diesel) på 240 hk eller en TSI (bensin) på 272 hk.
Upplagan är 2 000 exemplar. I Europa öppnas orderböckerna för förbeställningar i maj. Modellen kommer även att erbjudas i Sverige, men tilldelningen är ännu inte fastställd.
Nya Passat Sportscombi R-Line Edition har en unik design, och den högteknologiska tusenkonstnären är lackad i nya ”Moonstone Grey”. Flera detaljer på bilen har lackerats i svart för att skapa effektfulla kontraster, inte minst gäller detta taket som går i svart högglans. Takkantspoilern, takrelingen och backspegelkåporna är också de svartlackerade. Listerna runt sidorutorna, diffusorn bak, strålkastarsargarna och alla dekorlister går i svart högglans. I detta färgschema ingår dessutom de mörka LED-baklyktorna liksom de svarta, högglanspolerade 19″-lättmetallfälgarna Pretoria.
Även invändigt är det svart som dominerar. Både förare och passagerare sätter sig skönt tillrätta i R-Line-sportstolar. Mittsektionerna på dessa är klädda med högklassig nappa, och sidosektionerna med carbon-läder. Pedalerna är gjorda i borstat rostfritt stål. Instegslisterna är också de av rostfritt stål och pryds av en stilig R-Line-logo. Den nya ambientebelysningen kan skapa många olika färgscenarier i kupén.
Bilen är dessutom utrustad med nästan all ny teknik som standard, till exempel med Digital Cockpit (digitala instrument) och det glastäckta navigationssystemet Discover Pro (9,2″) med sitt integrerade SIM-kort (eSIM) och sin speciella R-Line-startskärm. Tack vare nya, trådlösa App Connect, går det för första gången nu att integrera appar man har på sin iPhone trådlöst i infotainmentsystemet via Bluetooth med hjälp av Apple CarPlay.
En annan ny finess är Travel Assist. Detta assistanssystem gör Passat till en av de första bilarna i världen med vilken delvis assisterad körning är möjlig i hastigheter upp till 210 km/h. Passat kan då ta över både styrning, bromsning och acceleration själv. Allt föraren behöver göra är att hålla händerna på ratten.
Med hjälp av Volkswagens första beröringskänsliga (kapacitiva) läderklädda multifunktionsratt, som reagerar på lätt beröring, kontrollerar Passat att så verkligen är fallet. Travel Assist kombinerar frontkameran, det proaktiva fotgängarskyddet Front Assist, parkeringsassistansen Park Assist, filbytessystemet Side Assist och det adaptiva farthållarsystemet ACC till ett nytt, intelligent assistanssystem.
Till standardutrustningen hör till exempel också IQ.Light LED Matrix-strålkastare, kamerasystemet Area View och den senaste versionen av den adaptiva chassiregleringen DCC. Den sportiga karaktären hos denna modell, som designats av Volkswagen R (precis som Golf R och nya T-Roc R) framgår också av den speciella ”ESC off”-funktionen som används för att koppla ur det elektroniska stabiliseringsprogrammet vid körning på bana.
Foto: Volkswagen