Nyheter

Nu släpps Caterpillars nya generation minigrävare i klassen 1-2 ton

För drygt ett år sedan presenterade Caterpillar sin nya grävmaskinsgeneration. Först ut var storlekarna 20-36 ton. Nu har turen kommit till de små maskinerna, 1-2 ton. Caterpillar lanserar nya generationens minigrävare fullmatade med nya funktioner, till exempel spakstyrning, farthållare, LCD-display, luftkonditionering, bluetooth-start och tiltbar hytt.
Nextgen-konceptet genomsyrar Caterpillars anläggningsmaskiner under de kommande åren. Programmet sätter en ny standard på marknaden både vad gäller tekniknivå, effektivitet, produktivitet och service.
Nu är det alltså dags för de mindre segmenten.
– Jag tycker det är spännande att Caterpillar satsar på en storleksklass som maskintillverkare traditionellt har hållit lite enklare. Caterpillars filosofi är att även marknadens minsta maskiner ska hålla en hög standard och teknologisk nivå. Det bevisar nya generationen, säger Magnus Eklöv, Produktchef BCP och Paving, Pon Equipment.
Jason Becker, Marketing manager vid Caterpillar håller med.
– I de här maskinerna finns funktioner som aldrig synts förut i en minigrävare. När vi började utvecklingen var vi noga redan från start att utgå från vad förarna och entreprenörerna efterfrågade och vilka funktioner som verkligen ger nytta.
Flera modeller
De minigrävare som inledningsvis är aktuella för den svenska marknaden i storleksklassen 1-2 ton är 301.8 och 302 CR. Maskinerna passar för entreprenörer och företag som arbetar med till exempel landskapsarbete, fibergrävning, tomter eller mindre grävarbeten där smidighet och kompakta maskinstorlekar efterfrågas. De är även mycket lämpliga för uthyrningsföretag.
Grävmaskinerna är utrustade med en bränsleeffektiv och driftsäker Cat 1.1 dieselmotor. Det är en toppmodern trecylindrig steg V-motor som uppfyller alla gällande miljökrav och ger 19,2 hästkrafter.
Till stor nytta
Nya generationens minigrävare är helt nyutvecklad och innehåller flera funktioner som är till stor nytta för såväl förare, maskinägare som servicetekniker. Förarperspektivet har varit allra störst i fokus.
Spakstyrning och farthållare
Spakstyrning (stick-steer) är en helt ny funktion som gör att maskinen kan styras enbart med maskinens joysticks istället för det traditionella sättet med pedaler och golvstyrspakar. Spakstyrningen aktiveras enkelt med en gul knapp på vänster joystick.
Som standard finns pedaler och golvspakställ kvar men det går att beställa maskinen helt utan.
Farthållaren (cruise-control) är liksom spakstyrningen en ny funktion. Den är mycket effektiv när grävmaskinen ska förflyttas en längre sträcka. Med farthållaren bibehåller minigrävaren den önskade hastigheten utan att föraren behöver använda varken pedaler eller spakar. Caterpillar är först i klassen med den här funktionen. Farthållaren aktiveras med en knapp. Det är även möjligt att finjustera banddriften via displayen så maskinen går exakt rakt.
Hytt och ergonomi
Minigrävarna kan utrustas med luftkonditionering. Hytterna är täta och trycksatta vilket innebär en lägre ljudnivå och reducerar att damm kommer in i hytten.
Om framrutan behöver öppnas kan den enkelt sättas i taket och behöver inte lyftas åt sidan.
Hytten är även utrustad med en helt ny LCD-monitor i färg där maskininformationen visas. Det går även att reglera hydraulikens hastighet och andra inställningar via monitorns knappar och ett styrhjul. Alla värden går att spara som unika personliga förarinställningar.
Maskinerna är utrustade med Bluetooth och det går enkelt att ansluta telefoner eller annan utrustning. Som option går det även att starta grävmaskinen via Bluetooth.
Enklare service med tiltbar hytt
Nya generationens minigrävare ger enligt beräkningar upp till 56 procent lägre underhållskostnader. Till exempel har maskinernas serviceintervaller utökats.
En stor nyhet är den tiltbara hytten som är standard på alla maskiner i 1-2 tons-klassen. Genom att lossa frontkåporna och två bultar kan hytten vikas uppåt och bakåt till ett låst och säkert läge. Det gör att service- och underhållsarbeten utförs snabbare och smidigare än någonsin. Åtkomsten till både hydrauliksystem, elsystem och batteri har blivit mycket enkel.
Maskinerna har även öppningsbara sidoluckor vilket förenklar det dagliga och regelbundna underhållet.
Stöldskyddsmärkta med DNA
Pon Equipment i Sverige införde vid årsskiftet att alla nya maskiner ska stöldskyddsmärkas med bland annat syntetiskt DNA och etsade rutor. Märkningen uppfyller de nya kraven i normen SSF 1084. Därför levereras både 301.8 och 302 CR stöldskyddsmärkta utan extra kostnad.
Leverans redan till sommaren
Minigrävarna är på väg till Sverige under våren och går att beställa redan nu. De första leveranserna beräknas ske under försommaren.
Foto: Per Norell