Nyheter

Brandman i beredskap – Ett jobb utöver det vanliga

Peter, Mona och Fredrik. Alla har de något gemensamt. Ett jobb utöver det vanliga. Nu söker de nya kollegor.
Kanske har du hört talas om begreppet beredskapsbrandman (även kallat ”deltidsbrandman”)? Som beredskapsbrandman har man en annan arbetssysselsättning i grunden, och rycker ut när det behövs för att hjälpa till vid bränder, olyckor och sjukdomsfall som sker i den egna lokalorten.
– Brandman i beredskap är ett mycket viktigt komplement till heltidsarbetande brandmän. Vi söker nu fler personer som vill engagera sig i sitt lokalsamhälle. Jobbet är för den som är stresstålig, gillar att jobba i team och har empati för de medmänniskor vi möter i vårt jobb. Man behöver också bo så att man kan ta sig till sin brandstation på kort tid, säger Johan Fors, enhetschef för RIB och värn.
Onsdagen den 10 april håller flertalet brandstationer i Västra Götaland öppet portarna för de som vill veta mer om jobbet. Genom öppet hus vill räddningstjänsterna uppmärksamma det viktiga arbete som RIB-personalen gör.
I Västra Götaland finns en organiserad samverkan mellan räddningstjänsterna i regionen, kallad RäddsamVG. Under våren 2019 gör RäddsamVG en gemensam satsning för att främja rekrytering av brandmän i beredskap.