Nyheter

Volkswagen-festival på Mantorp Park

I år är det hela 36 år sedan en liten skara Volkswagen-entusiaster bestämde sig för att starta en bilträff för likasinnade. I dag är Bug Run en hel festival, men fortfarande med samma passion för märket.

Årets Bug Run arrangeras 7-9 juni på Mantorp Park. Redan i söndags stod den första bilen i kö för att komma in på fredag morgon. Han lade ut ett meddelande på sociala medier och undrade hur länge han behövde köa ensam. Han fick sällskap mycket snart − så stark är traditionen kring Bug Run.
Under de 35 år som denna Volkswagen-träff pågått har världen förändrats. Men dragningskraften i bilarna finns kvar – liksom vänskapen i den världsomspännande rörelse som intresset för de gamla bilarna har blivit.
– För 35 år sedan var en VW-bubbla en perfekt förstabil för 18-åringen. Den var billig och det fanns hur många som helst. I dag rusar priserna på de gamla bilarna, särskilt folkabussar, säger Johan Grape från Linköping som grundade Bug Run.
Det var Johan och ett litet kompisgäng som startade Volkswagen-träffen 1984 efter amerikansk förebild. I arrangörsledet ser det fortfarande ut på ungefär samma sätt. Ett litet gäng nära vänner och en fokuserad organisation.
Bland besökarna har däremot mycket förändrats. Numera finns det både barn och barnbarn till de första besökarna som delar intresset. I början var det nästan bara VW-bubblor i utställningen, i dag handlar det mycket om styling på exempelvis Golf och Passat.
– Det är fantastiskt att se all entusiasm för bilarna och för märket som besökarna visar. Jag tycker att det är ett uttryck för Volkswagens enorma bredd och styrka att så många entusiaster tar sig tid och kraft att utveckla sina drömmar på det här sättet, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, och fortsätter:
– Den här långvariga traditionen av entusiastträffar runt om i Sverige och alla ambassadörer är så oerhört betydelsefulla för oss på Volkswagen.
Till helgen väntas nära 2 000 Volkswagen-bilar av alla årsmodeller komma till Mantorp Park. Nyaste bilen i år blir T-Cross, en flexibel kompakt-SUV som nu lanseras på den svenska marknaden.
Dessutom blir det banracingkörning, historiska Formel Vee, dragracing – kort sagt all sorts körning som är möjlig på motorbanan Mantorp Park. Campingen med DJ på scenen lockar många. Men allra störst är förstås söndagens utställning, Skandinaviens viktigaste för alla Volkswagen-entusiaster. Precis som 1984.
Bilden:
Drömmen om sol och evig sommar förevigas i en Karmann Ghia cabriolet, rattad av Lars Häsä från Jönåker.
Foto: Volkswagen