Nyheter

Experternas varning: Integriteten är hotad i ett kontantlöst samhälle

ALMEDALEN 2019. Integritetsfrågan har glömts bort i marschen mot det kontantlösa samhället. Det menade experter under ett seminarium som Kontantupproret tillsammans med Tryggare Sverige anordnade tisdagen den 2 juli i Almedalen. Nu varnar de för vad det skulle innebära för den personliga integriteten om ett kontantlöst samhälle blir verklighet.

Är vår integritet i fara om kontanterna försvinner? Och i så fall, vems ansvar är det att värna den? Detta var en av huvudfrågorna under seminariet som Kontantupproret anordnade tillsammans med Tryggare Sverige i tisdags. Panelen bestod av Björn Eriksson, Kontantupprorets initiativtagare, Ola Svenonius, analytiker och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter, Per Åsling (C) och Lotta Finstorp (M).

– Varje gång vi handlar utan att använda kontanter, dokumenteras alla köp i stora datalager världen över. Det låter kanske harmlöst för oss som har ”rent mjöl i påsen”, men vår demokrati är inte given. Vem vet vem som sitter vid makten om femton år. Köp som röjer exempelvis politiska åsikter, sexuell läggning eller medicinförbrukning kan plötsligt bli väldigt känsliga och användas av politiska motståndare, inledde Björn Eriksson.

Ola Svenonius framförde att i ett kontantlöst samhälle finns risk för att medborgaren blir genomskinlig. ”Kartläggningen av medborgarnas liv har blivit en bärande del av den digitala ekonomin. Detta kallas ibland för övervakningskapitalism. Det är inte storebror i Orwells tappning, snarare flera småbröder som ser dig.”

Sinan Akdag som företrädare för konsumentsidan lyfte integritetsproblemet med att stora aktörer inte bara samlar in köpdata utan även säljer den vidare. ”Det är viktigt att konsumenterna känner till hur svårt det kan vara att utöva kontroll över sin data, trots GDPR”.

– Även om vi inte ser några direkta hot på kort sikt och vi anser oss ha rent mjöl i påsen vill nog de flesta kunna köpa något utan att det ska registreras, precis som vi vill ha rätten att ha en åsikt utan att behöva redovisa den någonstans. Vi är ju ändå bara människor. Att ha ett betalsystem som är teknikoberoende och intrångsskyddat kan i det ljuset faktiskt ses som en demokratisk rättighet. Kontanter är det enda integritetssäkrande betalmedlet, avslutar Björn Eriksson.

Bilden:
Björn Eriksson, Kontantupprorets initiativtagare.