Nyheter

Höljes-helg med minnen och förhoppningar

Det är dags för The Magic Weekend. Rallycrosshelgen i Höljes har de två senaste åren dominerats av Johan Kristoffersson, men regerande mästaren kommer inte till start. Istället ska Sondre Evjen göra jobbet för Tommy Kristofferssons team, Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.

− Det är alltid väldigt speciellt att åka till Höljes, säger Tommy Kristoffersson och fortsätter:
− De två segrarna med Johan utgör höjdpunkterna i min karriär inom motorsport. Nu är det kul att få åka dit med Sondre, en ung kille som är i ungefär samma läge som där vi började med Johan.

Även om Kristofferssons eget team i Euro RX inte har fullt ut samma resurser som PSRX hade för Johan i VM, så är det ändå med optimism som det Arvika-baserade gänget åker till Nordvärmland.

− Klart att man på ett vis saknar kostymen som vi hade då, men jag känner ändå att vi kommer väldigt väl rustade till den här tävlingen. Vi fick många bra svar i Norge senast, men har också tagit rejäla kliv även efter den tävlingen.

En del i detta har varit ett test hemma på Westom-banan i Arvika, där mappningen av motorn optimerades och Evjen fick chansen att främst träna på viktiga starter med teamets Polo GTI RX.

− Bilen har aldrig varit så bra, väldigt lättkörd ända från botten av varvtalen och dessutom lättare att starta med, säger Sondre.

Efter att ha fått ordning på de stora dragen, så är teamet nu inne på finslipningen av detaljerna.
− Alla småsaker som vi har kämpat med, de börjar sitta nu, tycker 21-åringen från Ål i norska Buskerud.

Även om senaste tävlingen i Hell var Evjens hemmatävling rent nationsmässigt, så är Höljes den närmsta banan i EM-serien.

− Det är där jag har kört mest, men aldrig tidigare i en supercar. Jag ser fram emot att få komma i 180 nerför backen.

Massivt stöd från läktarplats lär han också få. Storpubliken i Höljes brukar innehålla ett avsevärt antal gäster från det västra grannlandet.

− Tror det är nästan hälften norrmän. Det är kul.

Teamchefen Kristoffersson menar att Evjen har en bra chans att hävda sig i toppen av EM-tävlingen.

− En pallplats är inte orealistisk om allt går vår väg.

Som en av branschens mest rutinerade vet Kristoffersson vad som krävs för att göra en mästare av den unge norrmannen.

− Att bli en rallycrossförare i toppskiktet är numera ett heltidsjobb. Det som händer på tävlingsbanan är en liten del. Ännu mer jobb ligger på allt runt omkring, små detaljer man måste jobba med, men Sondre har visat att han vill göra det jobbet.

Knappast finns det ett bättre ställe att börja klättringen mot toppen än i rallycrossmetropolen Höljes, där intresset är enormt och folkfesten monumental.

Bilden:
Sondre Evjen hoppas kunna flyga fram på Höljes-banan i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS’ Polo GTI RX.
Foto: Volkswagen