Nyheter

Många svenskar slarvar med jobbmobilen på semestern

När svenskarna tar med sig jobbmobilen på semestern är de inte alltid så noga med säkerheten. På en fråga från Palo Alto Networks, ledande leverantör av IT-säkerhet, visade det sig att nära hälften (47 %) av arbetstagarna kan tänka sig att koppla upp jobbmobilen eller laptopen på ett öppet wifi på semestern. Säkerhetsföretaget uppmanar nu företag att utbilda sina anställda om hur de säkert använder företagets mobil.

När det är dags för semester tar en stor del av svenskarna med sig mobilen från jobbet hem. Många fler än vanligt befinner sig på platser där de inte vanligtvis befinner sig, och då behöver de en bra uppkoppling. Problemet är att det kan vara riskabelt att koppla upp sig på ett okänt nätverk, och att jobbmobilen kan öppna vägen in till hela företagsnätverket.

– Företag behöver utbilda sina anställda för att de ska förstå hur de hanterar sina mobila enheter och hur mycket känslig information de har där. Det handlar kanske om lösenord till olika molntjänster eller rena affärshemligheter. Ett intrång i någons jobbmobil kan vara början på ett intrång som drabbar ett helt företag, säger Fred Streefland, CSO för norra och östra Europa för Palo Alto Networks.

Av de som tillfrågades visade det sig att 47 procent av de som har ett arbete kan tänka sig att koppla upp jobbmobilen mot ett okänt, öppet wifi. Män var mer oförsiktiga än kvinnor (51 jämfört med 42%), och de yngre (18-24 år, 62 %) var betydligt mer oförsiktiga än medelålders (25-34 år, 52 %). De lite äldre var klart mest försiktiga (55+ år, 40 %).

Många menar dessutom att problemet är någon annans. Bara hälften av svenskarna (50 %) menar att de själva har det största ansvaret för säkerheten, vilket dock också är det vanligaste svarsalternativet. Det kan jämföras med att många menar att internetleveratören (38 %) har en viktig roll, eller nätverksoperatören (27 %) eller till och med tillverkaren av produkten man använder (20 %).

Många människor skulle faktiskt föredra om säkerheten hanterades av artificiell intelligens (AI) istället för att de själva eller ett proffs gör det. Inte mindre än 25% föredrog AI, även om det fanns fler svenskar (29%) som fortfarande har mer förtroende för mänsklig kompetens.

– AI är redan en viktig del av IT-säkerheten, bland annat genom att hjälpa till med att upptäcka och förebygga intrång. Det är värdefullt för företag att AI är något som männsikor känner sig trygga med, och att många faktiskt känner sig tryggare när det är AI som hanterar säkerheten, säger Fred Streefland.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av YouGov, och 1 953 personer från Sverige svarade på undersökningen. Den genomfördes genom webbenkät mellan 29 april och 16 maj 2019. Resultaten har vägts för att vara representativa för alla över 18 år i landet.