Nyheter

Telia stoppar miljontals bluffsamtal genom ny unik lösning

Bedrägerier via bluffsamtal, så kallade Wangiri, är ett stort internationellt problem. Människor som drabbas luras att ringa upp okända utländska nummer och debiteras sedan för dyra samtal. Som en av de första operatörerna i världen inför Telia en ny unik lösning som blockerar Wangiri och förhindrar att miljontals bluffsamtal når Telias kunder.

Bedragarna som ligger bakom bluffsamtalen ändrar hela tiden beteende för att lura människor runt om i världen, exempelvis genom att snabbt byta ut de nummerserier som används vilket gör det svårt att stoppa problemet. Samtalen, så kallade Wangiri, rings via bedragarnas telefonrobotar men avslutas snabbt för att få mottagaren att ringa upp. Då tickar nämligen pengar in på bedragarnas konto och den som ringt samtalet kan få en dyr telefonräkning.

Problemet med att blockera Wangirisamtal är att de ser ut som helt vanliga internationella samtal. Telias nya och unika lösning bygger på en identifiering av Wangiri-trafiken som automatiskt blockerar samtal till och från de identifierade nummerserierna under en tid. En förutsättning för att lösningen ska fungera är att samtalen blockeras redan när de kommer in i Telias internationella grossistnät via Telia Carrier där trafik passerar mellan världens alla operatörer.

– Det känns fantastiskt bra att vi nu kan skydda våra kunder från den här typen av bedrägerier och inte bara i Sverige utan även på våra marknader i Norden och Baltikum. Det är oerhört svårt att förhindra denna typ av trafik och enstaka samtal kan fortfarande slinka igenom, så det är viktigt att aldrig ringa nummer man inte känner igen, men sedan vi införde den lösningen har vi minskat den här typen av samtal med drygt en miljon samtal per vecka, säger Staffan Åkesson, CTO Telia.

Telias blockering mot Wangiri är framtaget av företagets egna säkerhetsspecialister och kommer att införas i Telias nät i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Litauen, Estland, och Lettland.