Nyheter

Transdev förvärvar A Björks AB

Transdev Sverige AB har den 25 juli tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i A Björks AB. Genom förvärvet stärker Transdev sin ställning som den tredje största kollektivtrafikoperatören i Sverige med en årlig omsättning på ca 6 miljarder SEK och över 6000 medarbetare.

Parterna är överens om villkoren och nu återstår Konkurrensverkets prövning. Förvärvet väntas vara slutfört i september 2019.

A Björks AB består av flera olika företag och varumärken, Björks Buss AB, Björks Buss Närke AB, VS & Perssons Bussar AB, KR Trafik AB, Siljan Buss AB och Lindbergs Buss AB. I koncernen finns även SamBus AB och BTL AB där tågersättningstjänsten 24/7 ingår. Geografiskt finns merparten av verksamheten i Mellansverige.

Transdev är idag en av de största persontrafikoperatörerna i Sverige och erbjuder resor med buss, tåg, spårvagn och båt. Genom förvärvet stärks positionen ytterligare med nya tjänster och nya delmarknader.

– A Björks AB finns på en marknad där vi idag har begränsad närvaro och de kompletterar oss bra när det gäller serviceutbud. Genom affären ser vi synergier och möjligheter att utveckla vårt erbjudande och det ger oss även bra förutsättningar för fortsatt organisk tillväxt, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige AB.

– Vi är väldigt stolta över den resa vi gjort de senaste tio åren, där vår verksamhet växt till att vara en av Nordens största privatägda busskoncerner. Nu ser vi att den svenska marknaden för kollektivtrafik förändras kraftigt och har landat i att det är rätt tid att låta någon annan ta vid. Att det blir just Transdev känns bra då de vill fortsätta utveckla det vi byggt upp, säger Tomas Byberg, koncernchef A Björks AB.

Initialt ligger fokus på att den dagliga verksamheten ska fortsätta som vanligt och inga förändringar görs beträffande medarbetare, förutom att samtliga ägare, Tomas Byberg, Alan Björk, Anders Lundström och Michael Wikström, lämnar verksamheten som följd av förvärvet.

För uppdragsgivare innebär det att man får en internationell multimodal samarbetspartner som investerar mycket i ny mobilitet.

– Vi ser mycket fram emot att få träffa nya kunder och samarbetspartners samt hälsa alla nya medarbetare välkomna till Transdev. Så fort affären är klar kommer vi påbörja integrationen och kommunikationen för att säkerställa att alla berörda vet hur vägen framåt ser ut, avslutar Gunnar Schön.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.

A Björks AB:
I A Björks AB ingår Björks Buss AB, Björks Buss i Närke AB, Siljan Buss AB, Lindbergs Buss AB, VS&Perssons Bussar AB, KR-Trafik AB, Buss&Taxilogistik AB samt SamBus AB. Koncernen är med sina 1500 medarbetare och 650 fordon marknadsledande i Dalarna, Västmanland, Uppland och Gävleborg.

Bilden:
Från vänster till höger: Gunnar Schön, vd Transdev Sverige AB och Tomas Byberg, koncernchef A Björks AB.
Foto: Transdev