Nyheter

Revanschsugen Johan redo för tuff kamp

East Sweden Rally erbjuder en fin möjlighet till revansch för Johan Kristoffersson. Den senaste SM-tävlingen slutade alldeles för tidigt, men nu är den fadäsen glömd. Fokus ligger istället på en ny upplaga av giganternas kamp.

− Vi får hoppas det går bättre än senast och att vi får användning för alla trick vi har lärt oss hittills. Det kommer att krävas med tanke på motståndet, säger Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren ställs åter igen mot SM-ledande Patrik Flodin samt vassa utmanare i form av Fredrik Åhlin och PG Andersson.
Teamchefen Tommy Kristoffersson utgår från att kampen mellan de fyra toppförarna ska bli lite längre än i Kolsvarundan, där Flodin till slut fick en ganska enkel resa till segern.

− Vi räknar med att vara med i matchen lite längre. Det blev ju ingen riktig kamp förra gången, även om underskattade Åhlin hann visa hur snabb han är. Johan åkte dit på ett eget misstag, men ger man sig in i en ny gren av motorsport måste man vara beredd på att sådana saker kan hända.

Nyvunnen kunskap om vägtrummors placering läggs i erfarenhetsbanken, tillsammans med annan utvärdering.

− Vi har analyserat och försökt sätta fingret på vad vi kan göra bättre, lovar Johan och co-drivern Stig Rune Skjaermoen, som genomförde ett kortare test med sin Volkswagen Polo GTI R5 under veckan.

Efter fyra deltävlingar i SM har Kristoffersson två segrar, men också två brutna tävlingar, medan huvudkonkurrenten Flodin har tagit sig i mål i samtliga tävlingar.

− SM-guldet känns definitivt längre bort nu. Före säsongen hade jag visserligen inte räknat med att vara med i den kampen redan i år, men efter segern i Bergslagsrallyt kändes det som att en möjlighet fanns och definitivt efter vinsten i Gästabudstrofén.

Så länge Flodin fortsätter ta sig i mål blir det svårt att norpa SM-titeln från honom, men hoppet är det sista som överger en.

− Allt kan hända än, men det krävs ju ett tekniskt fel hos Patrik för att vi ska kunna ta guldet från honom. Silvermedaljen vill vi åtminstone lägga beslag på och det skulle vara kul att vinna någon mer deltävling också.

East Sweden Rally inleds redan på fredag kväll med en kilometerlång asfaltsträcka som körs två gånger vid Saab Arena i Linköping.

− Kul att få komma igång redan på fredag och på asfalt dessutom, tycker Johan.
Rallyt fortsätter sedan med ytterligare nio specialsträckor på östgötska grusvägar under lördagen och Tommy Kristoffersson tror på en intensiv och publikfriande kamp. Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har noterat att SM-tävlingarna hittills har bjudit på tuff körning i alla klasser, vissa gånger över gränsen.
− Jag tror att det beror på att det lyser mer på rally-SM än tidigare. Mediebevakningen är större och många vill visa upp sig i stenhårda sekundstrider.
Det är en nödvändig utveckling, tycker Kristoffersson.
− Svensk rallysport börjar se ljuset i tunneln. Vi måste helt enkelt bli bättre på att få fram talanger, på samma sätt som Norge och Finland har lyckats med.

Den vägen till framgång fortsätter under helgen i East Sweden Rally, med närmare 90 anmälda ekipage, varav hela femton i R5-klassen. Kan vi förvänta oss ett rafflande sekunddrama?