Nyheter

Dykare plockar säckvis med skräp från botten

Nu på lördag den 7 september 2019 anordnas Skräpdykets dag i Lysekil tillsammans med dykarklubben Dive Team. För två år sedan plockade dykare upp mer än 600 kilo skräp under Skräpdykets dag. Och genom åren har både vanliga skräp som aluminiumburkar och glasflaskor hittats, men även vapen och en säng. Vad hittar de nere i djupen i år?

Vad döljer sig under ytan egentligen? Ta med hela familjen och kom till Skräpdykets dag i Lysekil lördagen den 7 september. Klockan 13.00 hoppar dykarna i vattnet och letar skräp på havets botten. Samtidigt blir det underhållning av Vattenmannen och Speed som spelar musik, gör konster och berättar om havet och det som dykarna hittar.

Håll Sverige Rents havsexperter Eva Blidberg och Sandra Toivio finns på plats och bjuder in till en klurig tipspromenad med många priser.

– Våra hav är fulla med skräp och vi behöver alla hjälpas åt att sprida den kunskapen så att vi får stopp på den marina nedskräpningen. Vi är väldigt glada att dykarklubben Dive Team vill hjälpa till att uppmärksamma det här problemet. Jag hoppas att många kommer till hamnen i Lysekil för att se vad dykarna hittar, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Nedskräpningen av våra hav är ett vår tids största miljöproblem. Alla insatser som kan rädda havet är därför oerhört värdefulla. Skräpdykets dag är en del av kampanjen ”Skräpdykarna” som har pågått sedan i vår och löper september ut.

Så deltar du på Skräpdykets dag

Datum: lördag 7 september

Tid: kl 13.00-15.00

Plats: Havsbadsparken, Lysekil

Skräpdykarna i siffror 2019

Antal dykare som har rapporterat sina resultat (30 augusti): 29 st

Topp 3 föremål 2019

Dricksburkar aluminium 25%

Flaskor & burkar 20%

Kapsyler, lock & burkringar 14%

Udda fynd: Iphone, trädgårdsmöbler, badkar, keps, vigselring, sparkcykel, parasoll, jul-krans.