Nyheter

Vinnaren David är både perfektionist och dålig förlorare, en smart kombination

David Tomasson, 45 år från Strömsund blev vinnare när andra deltävlingen i Caterpillar Operator Challenge 2019 avgjordes vid Load Up North i Umeå 29-31 augusti. Han får nu representera Sverige som en av tre förare i Europafinalen i Malaga om en månad.

Den norrländska kampen i Umeå var stenhård. Mellan topplaceringarna skiljde till slut endast tiondelar av ett poäng. De olika momenten omfattade flera maskintyper och olika precisionsmoment i kombination med ett säkert handhavande.

Livslång erfarenhet
David har lång erfarenhet av maskiner, han är mer eller mindre uppvuxen i en.

– Jag började redan i femårsåldern att åka med pappa som var maskinförare, berättar han.

Även till vardags finns entreprenadmaskiner i fokus. Bland annat driver David det egna företaget Tomassons Entreprenad på deltid och har tidigare varit fordonslärare på Transportskolan i Strömsund under 7,5 år.

Vad gör dig till en vinnare?
– Jag är både perfektionist och dålig förlorare så jag vill gärna vinna. Sen tävlar jag ofta med mig själv. Jag brukar ta tid och klocka det jag gör och sen ta om momenten och se vad jag kan förbättra.

David är en tävlingsmänniska men gillar inte så gärna att stå i rampljuset.

– Jag går helst fram, kör maskinerna och sen går därifrån, berättar han. Jag gillar tävlingsmomentet och får lätt panik om det inte går bra.

Segrade i Sydney

Hans erfarenhet av officiella tävlingar är inte bred men de han har ställt upp i har gett frukt.

– För några år sen var jag med i tävling anordnad av Steelwrist. Kvalet gick bra men sen lyckades jag inte helt i finalen och kom på en delad tredjeplats. Nyligen besökte jag en mässa i Sydney och ställde upp i en förartävling där och vann den.

Styrningen var tvärtom
Att han deltog i tävlingen i Umeå var inte planerat. Och det var nära att det inte blev något alls.

– Min första tanke var att det skulle vara kul att få se hur jag låg till jämfört med de andra. Sen märkte jag att spakarnas rullar i grävmaskinen var inställda i standardläge och helt tvärtom som jag brukar vilja ha det, tiltrotatorns tilt och rotation gick därför ”åt fel håll”. Man kan jämföra det som att gaspedalen och kopplingen bytt plats i bilen.

– Därför var det roligt att få vinna även om jag inte trodde på det från början.

Hur ser du på finalen i Malaga?
– Jag har alltid längtat efter att få åka dit och se Caterpillars anläggning där så bara det kommer att bli speciellt. Sen får vi se hur det kommer att gå. Det är alltid små marginaler, tidsskillnaden kan handla om hundradelar av en sekund och en liten miss kan innebära att man är borta ur tävlingen helt och hållet.

Hur lägger du upp träningen innan Europafinalen?
– Jag kommer att vara bortrest en hel del innan finalen så jag får se hur mycket jag hinner träna. Jag får vara nöjd med att göra mitt allra bästa. Vi håller tummarna!

Final i Las Vegas
Caterpillars förartävling har växt de senaste åren. För första gången anordnas den som en gemensam global tävling. Finalen hålls vid en av världens största bygg- och anläggningsmässor Conexpo i Las Vegas 2020. Cat Operator Challenge är öppen för alla oavsett vilka maskiner man kör till vardags.

– Med Cat Operator Challenge vill vi hylla mångfalden och skickligheten hos alla förare runtom i världen som bidrar till framgångarna för vår bransch, säger Jessica Nunley, Global Marketing Innovations Manager för Caterpillar Global Construction & Infrastructure Division.

Tidigare i år kvalificerade sig Janne Hirsikangas från Askersund till finalen och får nu sällskap av David Tomasson. Vid mässan Entreprenad Live i Knutstorp 12-14 september avgörs vem som blir den tredje deltagaren i det svenska laget.

Resultatlista, placeringar 1-3, deltävling 2 i Umeå:

1. David Tomasson

2. Anton Folkesson

3. Axel Folkesson

Sista deltävlingen sker vid:

Entreprenad Live i Knutstorp den 12–14 September