Nyheter

Denny Bauer från Björks Buss i Västerås kammade hem seger i Bussförar-SM 2019

Under hård konkurrens mellan 16 bussförare i final, kammade Denny Bauer från Björks Buss i Västerås i dag hem förstapris i Bussförar-SM som korar Sveriges bästa bussförare.

Årets vinnare Denny Bauer från Västerås är Sveriges bäste bussförare 2019. Han klarade samtliga omfattande praktiska moment, inklusive halkkörning, sparsam körning, manövrering och katastrofövning då Bussförr-VM avgjordes i dag. På andra plats kom Erik Lindgren från KR Trafik (Umeå) i och tredjeplatsen gick till Abdul Husein från Keolis (Grimbo).

– Jag är otroligt glad och det är verkligen jättekul att vinna Bussförar-SM, det hade jag inte räknat med. Manöverprovet och halkbanan var nog de grenar jag kände satt bäst. Detta är ett stort mål i min karriär som bussförare, säger Denny Bauer, vinnare i Bussförar-SM 2019.

Bussförar-SM arrangeras i syfte att uppmärksamma bussförares betydelse och betydelsen av bussförarnas kompetens.

Att vara bussförare innebär inte bara att föra fram en buss utan även att vara serviceinriktad, kunna hantera eventuella olyckor och konflikter samt att kunna köra ekonomiskt och miljömässigt. Tävlingen lyfter fram de omfattande och breda kompetenser som bussförare behöver ha och skapar på så vis viktiga förebilder som kan bidra till att öka yrkesstoltheten i en bransch med stort rekryteringsbehov.

Sveriges Bussföretag är en del av Transportföretagen och enligt deras rapport ”Tempen på bussbranschen” behöver 7 300 bussförare anställas 2018-2020. Bussförar-SM syftar därför även till att visa upp bussföraryrket, utbildningar och vilka olika karriärvägar som finns så att fler ska ta få möjligheten att bli bussförare.

– Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb som bussförare. Det är stor variation och jag tycker det är kul att få träffa så många människor som jag gör i jobbet. Dessutom får jag resa mycket, jag kör turissttrafik och får uppleva en hel del spännande i jobbet, avslutar Denny Bauer.

Varje år genomförs över en miljard resor inom kollektivtrafiken. Huvuddelen av resorna görs med buss så en av de viktigaste yrkesgrupperna är bussföraren.

Bussförar-SM avgjordes den 9 september på Gillingebanan i Vallentuna, norr om Stockholm. De 16 tävlande hade alla kvalificerat sig till finalen genom att får bäst resultat på den nationella, webbaserade uttagningen. Under själva finaldagen tävlade 16 bussförare från hela landet i fem moment: halkkörning, katastrofövning, sparsam körning, manövrering och komfortkörning. Vinnaren kan titulera sig Sveriges Bästa Bussförare 2019 och får ett pris om 6 000 kr i resecheckar.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag, som är en del av Transportföretagen och Svenskt Näringsliv, i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter, Drivec och Arbetsförmedlingen. Partners/Sponsorer är Keolis, Bergkvarabuss, Kommunal, Transdev och VY.