Nyheter

Bosch presenterade sitt bränslecellssystem baserat på PowerCells bränslecellsstack

Vid gårdagens pressdag på den internationella fordonsmässan IAA i tyska Frankfurt, presenterade Bosch ett bränslecellssystem byggt kring PowerCells bränslecellstack PowerCell S3.

I april i år undertecknade Bosch och PowerCell ett gemensamt utvecklings- och licensavtal avseende bränslecellsstacken S3 för fordonssektorn. Avtalet ger Bosch en exklusiv licens för tillverkning och försäljning av PowerCell S3 inom fordonssegmentet. Bosch har tidigare kommunicerat bränslecellsteknologin som viktig för att elektrifiera tunga transportfordon som lastbilar och bussar och möta kommande hårda utsläppskrav på koldioxidområdet.

Avtalet med Bosch innebär att Bosch och PowerCell gemensamt utvecklar PowerCell S3 fram till dess att Bosch inleder en egen produktion av stacken. Bosch har tidigare kommunicerat att de räknar med produktionsstart senast 2022. För den exklusiva licensen betalade Bosch 50 MEUR (ca 530 MSEK) till PowerCell under det andra kvartalet i år. Efter produktionsstart kommer Bosch att betala en royalty till PowerCell för varje såld produkt under kontraktsperioden.

Fordonsmässan IAA arrangeras i år i Frankfurt och pågår mellan den 12 och 22 september. Temat för årets mässa är ”Driving Tomorrow”.

Bild: Gerd Altmann