Nyheter

Vertiv lyfter fram utmaningar och lösningar för IT-infrastrukturer till sjukvården

Sjukhus och vårdnätverk har i flera år arbetat på att anpassa sig till introduktionen och den snabba utbredningen av system för elektroniska patientjournaler (Electronic Health Records – EHR) och på att bygga upp sin IT-infrastruktur för att understödja och kunna använda sig av EHR. Det finns emellertid även andra områden av sjukhusväsendets IT-nätverk som ofta förbises. Vertivs experter har identifierat tre områden där sjukhus just nu kan dra nytta av ett ökat fokus på och investeringar i sin IT-infrastruktur.

– Sjukhus gör i allmänhet ett bra jobb när det kommer till att uppdatera sina IT-system och sin infrastruktur så att användning av EHR understöds, och de har traditionellt sett prioriterat större, industriella system för avbrottsfri kraftförsörjning (UPS-system, Uninterruptible Power Supply) för att säkerställa att de kritiska systemen är tillgängliga, säger Angie McMillin, Vice President of Business Initiatives vid Vertiv och tillägger:

Vi ser dock permanenta luckor på några områden som har potential att skapa verkliga problem – inte bara för sjukhusen, utan också för patienterna.

Imaging Suite/skanningsfunktioner: Vid diagnostiska skanningar och bildhantering har man god nytta av tekniska framsteg, exempelvis bildupplösning i 4K som ger utmärkt kvalitet och stor detaljrikedom. Men de här framstegen kräver även snabbare dataöverföring och kort svarstid för att fungera som det är tänkt. En del äldre infrastrukturutrustning, till exempel KVM-switchar som ger tillgång till många filer och servrar från flera arbetsstationer, är inte anpassade till att hantera dagens högupplösta bilder och video. Nyare KVM-switchar har dock funktioner för högupplösta bilder. Läkare och kirurger bör ha tillgång till samma högupplösta bilder och videor som de som används inom tv-branschen.

Receptions- och administrationsfunktioner: Många sjukhus förlitar sig på att inrätta UPS-system och generatorer för att leverera reservkraft till alla anläggningar på sjukhuset. Det fungerar bra i teorin, men om det uppstår fel i de centrala UPS-funktionerna kan det vara helt katastrofalt för både de rutinmässiga och akuta uppgifter som är vanligt förekommande på ett sjukhus. Receptions- och administrationsfunktionerna är särskilt utsatta eftersom i stor utsträckning är beroende av IT-system vid patientstatusuppdateringar, styrning av medicinering och planering av behandlingar. Ett lokalt UPS-system med utvidgad batteritid kan leverera reservkraft och säkra tillgängligheten för kritiska IT-system. De administrativa funktionerna är ofta beroende av en fjärrdator eller KVM-switch för att få åtkomst till och bevara data, men i alltför många fall är de här verktygen så gott som värdelösa om nätverket går ned. Av den här anledningen är det smart att välja en KVM-switch med out-of-band-hantering. Faktum är att out-of-band-fjärrhantering är avgörande för hela sjukhuset. För närvarande avbryts vitala aktiviteter alltför ofta utan orsak av systemunderhåll när en enkel seriekonsolserver skulle göra det möjligt för IT-personalen att utföra rutinunderhåll på distans utan att avbryta läkares och sjuksköterskors viktiga patientinriktade arbete.

Ekonomiavdelningen: Medarbetarna på ekonomiavdelningen växlar ofta mellan känsliga privata patientdata och icke-känsliga tillämpningar. Till exempel behöver de ha patientfiler öppna samtidigt som de öppnar en webbläsare för att söka efter information om ett visst försäkringsbolag.