Nyheter

En tyst minut för säkerheten på landets byggarbetsplatser

Klockan 13.00 torsdagen den 26 september stannar arbetet av i 15 minuter på många av Trafikverkets arbetsplatser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. Huvudarrangemanget hålls på projekt Västlänken i Göteborg.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket för sjunde året i rad en så kallad Stand down, ett tillfälligt stopp i arbetet. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår också en tyst minut för att hedra kollegor i branschen som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Huvudarrangemanget arrangeras i år på projekt Västlänken i Göteborg men många av Trafikverkets arbetsplatser anordnar Stand down.

Bakgrund Stand down:
Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser tog Trafikverket 2013 fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Innovationsföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på arbetsplatserna.