Nyheter

Expert inom turism och transport: ”Fler konkurser inom flygbranschen att vänta efter Thomas Cooks konkurs”

– Flygbranschen fäller sig själva när de satsar på volym på bekostnad av små marginaler – det säger Stefan Görling, professor inom turism och transport vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter.

– Det har bara fungerat för att man har pumpat in subventioner till flyget och skapat den överkapacitet som nu blir branschens stora problem. Det är för billigt att resa, fortsätter Stefan Görling till Dagens Nyheter.

Att Thomas Cook går i konkurs under måndagen är bara ytterligare ett tecken på hur flygbranschen går på knäna. Konkursen kan även få stora konsekvenser för Thomas Cooks underleverantörer, som TUI. Enligt Stefan Gössling har forskare länge förespråkat att flygbolagen skulle tjäna mer pengar på varje passagerare genom färre flygplatser, mindre utbud och därigenom en högre efterfrågan.
Bild: Hans Braxmeier