Nyheter

Flera digitala skolplattformar runt om i landet tvingas nu bytas ut

I flera fall har systemen kostat kommuner hundratals miljoner, men kritiken från föräldrar och lärare har varit så pass massiv att flera nu alltså måste skrotas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är väldigt frustrerande. Jag har aldrig lyckats använda Skolplattformen utan att få ett teknisk problem eller misslyckas med en inloggning. Många gånger har jag inte fått upp någon information överhuvudtaget. Och då har jag fått gå tillbaka till att prata och mejla med lärare, vilket lett till merarbete för dem, säger Stefan Cronert till Sveriges Radio Ekot, som har två barn i Stockholms skolor.

De senaste åren har flera kommuner i Sverige gått över till digitala skolplattformar. Meningen är att på ett smidigare sätt hantera och dela information om elevers skolgång med föräldrar. Här finns schema, lärarens veckobrev till vårdnadshavare, betyg och omdömen, bland annat. Men på flera håll har kritik riktats från vårdnadshavare och lärare.

De digitala skolplattformarna – som inte sällan kostat miljontals kronor att utveckla och drifta – har visat sig ha säkerhetshål, de är inte användarvänliga och har skapat stora problem för föräldrar, elever och skolpersonal.

Flera kommuner, bland annat Göteborg, Kalmar och Umeå skrotar de nuvarande systemen och går över tilnyupphandlade digitala informationskanaler. Även Kristianstad har gjort det här tidigare.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bevakar digitaliseringen av skolan i Sveriges kommuner och håller med om att skolplattformarna inte riktigt håller måtten än. Mikael Svensson på SKL menar att det är komplexiteten i flera olika system, som ska fungera under samma plattform, som gör att det blir problem för användarna.