Nyheter

Tomas Eneroth till konferens om transporter och infrastruktur

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) medverkar på konferensen Elmia Nordic Future Transport Summit i Jönköping onsdagen den 9 oktober. Temat för konferensens andra dag är ”Ett gränslöst Norden”.

Konferensen Elmia Future Transport Summit är forumet för de stora strategiska frågorna kring transporter och infrastruktur med fokus på politik, strategier, framtid, forskning, Nordensamverkan och kompetensförsörjning.

Ministern deltar tillsammans med företrädare från andra nordiska länder och ger sin syn på de ämnen som ryms under temat ”Ett gränslöst Norden” – bland annat behovet av att komma närmare varandra som handelspartners och den gemensamma arbetsmarknaden. Konferensprogrammet har arbetats fram i ett programråd där många av branschens viktigaste parter finns med.

Parallellt med konferensen arrangeras mässorna Elmia Nordic Transport Infrastructure, som handlar om alla transportslag och den infrastruktur som följer av att transportsystemen byggs ut, och Elmia Nordic Rail, mässan för teknik, produkter och tjänster förknippade med spårburen trafik. Tillsammans utgör konferensen och mässorna Nordens viktigaste samlingsplats för utveckling av framtidens transporter och infrastruktur ­– en unik arena med fokus på intermodalitet och hållbarhet.

–Branschen har många stora utmaningar. Vi har en infrastrukturplan på 700 miljarder som ska förverkligas och vi ska vara fossilfria 2045. Dessutom måste vi lösa branschens kompetensförsörjning. Stora utmaningar, men med utmaningar följer också möjligheter och många av möjligheterna ligger i att tänka över gränser och se nya samarbetsformer

–Den 8-10 oktober på Elmia är ett ypperligt tillfälle att mötas över gränser och tillsammans ta oss an branschens alla utmaningar, säger Magnus Ringqvist, Elmias projektledare för mässorna och konferensen.

Bilden:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet