Nyheter

V: ”Skånetrafiken ska finnas för de skånska invånarna”

Att det gjorts förändringar för skånska busslinjer har varit svårt att missa, inte minst på grund av de starka protester som resenärer och kommunpolitiker framfört i en strid ström som böljat över tidningarnas insändarsidor. Vad hände med att samverka med kommunerna och föra dialog med invånarna? Under dagens möte med Regionfullmäktige lyfte Vänsterpartiet frågan i en interpellation till Carina Zachau (M), ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

– De politiska partierna har olika agendor för kollektivtrafikens utveckling, men den demokratiska gången behöver vi vara överens om. Det är dags att förbättra och stärka dialogen mellan Skånetrafiken, kommunerna och invånarna, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne. Vi ser att indragningar drabbat exempelvis förskolor och äldreomsorg där det är självklart att kollektivtrafiken behövs, det vet man lokalt och det borde Skånetrafiken lyssnat in långt innan indragningarna genomfördes.

Zachau menade i sitt svar att det redan finns en relativt omfattande medborgardialog. Om den alls ska förändras är något som ska samtalas om i Kollektivtrafiknämnden för att skapa en ”bred, gemensam syn på utformningen”.

– Jag upplever inte att jag fick svar på mina frågor. Jag efterfrågar dialog inför och efter beslut men får bland annat exempel i svaret på ren envägskommunikation som annonsering. Det är uppseendeväckande. Från Vänsterpartiet vill vi se en tydlig dialog och skapa en kollektivtrafik som fungerar för hela Skåne, där finns en skillnad mot regionledningen då vi inte vill se indragna linjer eller nedlagda kontor utan en utbyggnad och billigare biljettpriser. Men oavsett ideologisk vilja behöver det finnas en förstärkt dialog med invånare och kommuner i Skåne om utvecklingen framåt. Den saknas idag, avslutar Sara Svensson.