Nyheter

Uber lanserar ny funktion för att motverka cykelolyckor

Uber lanserar nu funktionen ”Bike Lane Alerts” i totalt 200 städer, däribland Stockholm, Göteborg, Malmö, med syfte att förebygga cykelolyckor. Användare av Uber-appen kommer få en pushnotis när de blir avsläppta längs en cykelbana för att uppmärksammas på förbipasserande cyklister.

Cyklister är en särskilt utsatt trafikantgrupp och cykelolyckor leder till flest allvarliga skador i trafiken. Under 2018 rapporterades hela 11 173 cykelolyckor i Sverige, varav 1 866 involverade åtminstone en personbil.* En risk som är särskilt påtaglig i storstadsmiljöer är bildörrar som öppnas ut på cykelbanor. ”Bike Lane Alerts” lanseras för att förebygga den här typen av olyckor genom att förvarna Uber-passagerare om att avlämning sker längs en cykelbana.

Den nya funktionen använder data från OpenStreetMap för att lokalisera alla cykelbanor. Notifikationen skickas till användaren cirka 500 meter innan destinationen är nådd.

– Vi på Uber arbetar ständigt med att utveckla teknik som bidrar till en säker stadsmiljö. Idag trängs elsparkcyklar, cyklar, bilar och andra fordon på gatorna och ibland är det svårt ha ordentlig koll på omgivningen. Vi är glada att nu lansera den här funktionen som hjälper till att förebygga olyckor på cykelbanor genom att uppmärksamma Uberresenärer på omgivningen innan de öppnar bildörren, säger Joel Järvinen, Nordenchef för Uber.

Funktionen lanseras slutet av september i 200 städer världen över – däribland Stockholm, Göteborg och Malmö.

– I takt med att cyklingen ökar men även fler typer av fordon dyker upp i våra städer kommer samspelet mellan olika trafikanter att bli allt viktigare. Vi är väldigt positiva till att Uber nu, med hjälp av ny teknik, vill bidra till att öka trafiksäkerheten och en mer konstruktiv trafikmiljö mellan cyklister, gående och fordonsförare, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

Samtidigt som den nya funktionen lanseras, släpper Uber även en instruktionsvideo, kallad ”The Dutch Reach”. Filmen instruerar passagerare hur man genom att använda den motsatta handen för att öppna dörren, på ett naturligt sätt tittar över axeln efter förbipasserande cyklister innan man öppnar den.

Instruktionsfilmen och mer information finns här.

* Under 2018 rapporterades 11 173 cykelolyckor, varav 1 866 involverade åtminstone en personbil. Informationen kommer från polis och/eller akutsjukvården.
Källa: Transportstyrelsen