Nyheter

Continental lanserar framtidens smarta däck

Under årets Frankfurt Motor Show (IAA) presenterade Continental Conti C.A.R.E, ett omfattande tekniskt system inbyggt i däcken. Conti C.A.R.E. (Connected. Autonomous. Reliable. Electrified.) har sensorer inbyggda i däckets struktur, och genererar och utvärderar kontinuerligt data om mönsterdjup, potentiella skador, däcktemperatur och tryck.

– Dessa egenskaper går i linje med kraven på självkörande bilar samt elbilar för både det klassiska individuella ägandet av bilen liksom det alltmer växande car-sharing-segmentet. Det finjusterade nätverket av hjul- och däckteknik ökar prestandan och optimerar kostnaderna. I kombination med den webbaserade ContiConnect Live-applikationen, formar vårt Conti C.A.R.E. ett flexibelt system som anpassar däck för framtidens bilar, Per Linder, produktspecialist på Continental Sverige.

Ytterligare en nyhet inom Conti C.A.R.E. är den aktiva justeringen av däcktryck med hjälp av inbyggda centrifugpumpar. När fordonet accelererar, genererar centrifugens kraft i hjulet komprimerad luft. PressureProof-tekniken håller däcktrycket konstant vilket sänker nivåerna av CO2-utsläpp.

– Hållbarhet är förstås en hygienfaktor när vi utvecklar nya lösningar, och det här är något som vi är väldigt stolta över. Överflödig komprimerad luft lagras i en inbyggd tank och PressureBoost-tekniken använder dessutom luften för att snabbt anpassa däcktrycket till olika körsituationer, säger Per Linder.

Conti C.A.R.E. har därtill ett uppdaterat övervakningssystem, som under namnet ContiSense skickar information om däcket till ContiConnect Live. Systemet underlättar effektiv hantering av flottan på distans och säkerställer ett ständigt informationsflöde.