Nyheter

Konkurserna i september vänder uppåt

Färsk statistik från Creditsafe visar att 516 aktiebolag går i konkurs under september. Det är den högsta siffran för denna månad på över femton år. Största konkurserna blev Componenta Främmestad AB och Karlsson Varuhus Sverige, samtidigt som fler byggbolag fortfarande hittas bland månadens största företagskonkurser.

– Efter fyra månader med en positiv utveckling av minskade konkurser, ser vi i september en ökning av konkurser med 11 % jämfört med samma period förra året. Att denna septembermånad har det högsta antalet konkurser på över 15 år är också anmärkningsvärt, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Förlusten av Volvo Lastvagnar blev deras fall

Med en omsättning på 850 miljoner, så är Componenta Främmestad AB med sitt säte i Nossebro i Essunga kommun, Västra Götalands län den största konkursen sett till omsättning och anställda den gånga månaden. Bakgrunden till konkursen är att företaget har förlorat Volvo Lastvagnar som kund. Componenta är en underleverantör till tung fordonsindustrin och arbetar med bearbetning, lackering och montering. Under våren fick 100 anställda gå på grund av neddragningar. I dagsläget har företaget omkring 100 anställda kvar som nu drabbas av konkursen.

– Vi har länge försökt få lönsamhet i verksamheten i Främmestad. Vi har inte lyckats och därför är det inte möjligt att fortsätta verksamheten där, säger företagets vd Marko Penttinen i ett pressmeddelande. Bolaget omsatte 850 miljoner kronor.

Varuhuset gick inte att rädda
Karlsson Varuhus Sverige grundades år 2000 av Göran Karlsson som även grundade Gekås. Karlsson varuhus har haft problem under en längre tid och klev ur en rekonstruktion för bara tre och en halv månad sedan med en ackordsuppgörelse vilken innebar att 75 % av skulderna skrevs av.

– Det har inte gått så bra för bolaget som de tänkt sig. Butikerna som var kvar var inte lönsamma. När skulderna skulle betalas såg styrelsen att det inte skulle gå och fattade beslutet om att försätta bolaget i konkurs, säger Peter Björnram, advokat på byrån Dnovo och konkursförvaltare.

De varuhus som berörs av konkursen är de i Högsby, Morgongåva, Bollnäs och Strängnäs. Konkursen drabbar cirka 60 anställda och omsatte 154 miljoner kronor.
Stockholms län i topp

Bland våra tre storstadsregioner toppar Stockholm listan på antal drabbade anställda med 452 personer, tätt efter kommer Västra Götaland med 445 personer och Skåne med 80 stycken anställda.

På årsbasis har 4 561 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, vilket kan jämföras med 4 602 samma period förra året. Det är en minskning på 1 procent. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under september var 6,5 miljoner, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året.

Bild: Ratfink1973