Nyheter

Het debatt på eCarExpo: Utmaningar när elbilen tar över!

Elbilarna i Sverige har ökat med över 200 procent i år och vi ligger etta i EU med laddbara bilar. Men omställningen till elbilar skapar också frågor kring utmaningar och faror. Heta debatter och många kritiska frågor väntas mellan experter, bransch och politiker på seminariedagen på eCarExpo i Göteborg den 29 november.

Årets eCarExpo lovar att bli det hetaste och mest debatterade under de fyra år som elbilsmässan har arrangerats. Förutom att vara ett informationsnav för allt nytt som händer på elbilsmarknaden ska utmaningarna och farorna med elbilsomställningen debatteras på fredagens bransch- och pressdag.

Räcker vår elförsörjning i framtiden eller kommer Sverige att släckas? Ett ämne på seminariedagen som har pekats ut som den största utmaningen när Sverige fylls med elbilar. Representanter för producenter, riksdagspartier, elnät och andra organisationer debatterar frågan.

Hotet om otillräcklig elförsörjning pekades också ut i eCarExpos senaste undersökning* som en av de viktigaste anledningarna till att svenska bilister inte köper en elbil. Nästan hälften, 46% av de 1503 tillfrågade bilisterna, ansåg att otillräcklig tillgång på el med dagens elproduktion var ett hinder för att köpa en ren elbil.

Undersökningen avslöjade också ett annat stort hinder mot elbilsköp: 57% av bilisterna upplever inte batteriproduktionen som tillräckligt hållbar för miljön. Detta och hur vi ska lyckas gå från oljeekonomi till batteriekonomi blir ett stort ämne på seminariedagen. PowerCircle, nätverket för hållbar energi, arrangerar en paneldebatt om framtidens batteriproduktion. Här möts forskare, analytiker och fordonstillverkare för att vända på stenarna.

En annan brännande fråga är om elbilen utgör en brandfara. Bränder i elbilar har fått stor plats i media. Är det ett så stort hot som det verkar? Det ska diskuteras mellan brandkåren, försäkringsbolag, biltillverkare och installatörer.

En avgörande fråga för bilindustrin som ställs på seminariet är hur man ska klara omställningen till fossilfritt? Industrins organisation BilSweden förklarar hur planen ser ut, medan Chalmersprofessorn Christian Sandström förklarar vad som krävs hos ett storföretag för att hantera omstörtande förändringar i en bransch.

eCarExpo är Nordens ledande mässa om laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Svenska Mässan i Göteborg den 29/11-1/12 2019. Besökaren får en unik överblick av marknadens el- och laddbara bilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning.

*Undersökningen om bilisters inställning till elbilar genomfördes för tredje året i rad av analysföretaget Mejsel på uppdrag av Nordens ledande elbilsmässa, eCarExpo. 1503 svenska bilisteri åldern 20-65 år, jämnt fördelat mellan män och kvinnor över hela Sverige, svarade på en enkät om deras inställning till elbilar och laddhybrider. Undersökningen utfördes den 7-14 september i år.

Fakta om eCarExpo:
eCarExpo är Nordens ledande mässa om laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Svenska Mässan i Göteborg den 29/11-1/12 2019, i Friends Arena, Stockholm, 7-9/2 2020, I Øksnehallen, Köpenhamn, 17-19/4 2020 och i Lilleström, Oslo, 20-22/11 2020. eCarExpo är en mötesplats och framtidsmässa för industri och konsumenter, med elbilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning. Mässan vill visa att elbilen är en lika lustfylld upplevelse för bilägare och bilentusiaster, som att den förbättrar miljön och våra beteenden för en hållbar värld. Arrangör är PT Umbrella i samarbete med BilSweden och PowerCircle.

Bild: Marilyn Murphy