Nyheter

Telia Company i nytt partnerskap för att lansera 5G i Norge över en fyraårsperiod

Telia Company kommer att modernisera sitt norska mobilnät och gradvis introducera 5G-täckning i Norge i partnerskap med Ericsson. Telia Company säkrar på så vis förstklassiga nät för norska kunder och stärker samtidigt företagets position som en 5G-pionjär i Norden och Baltikum.

Med början nästa år kommer Telia Company att inleda en uppgradering av företagets prisvinnande 2G- och 4G-nät för att även i fortsättningen erbjuda norrmän den bästa möjliga täckningen i landet med de högsta datahastigheterna. Moderniseringen kommer att genomföras gradvis under de kommande fyra åren, och Telia kommer stegvis att introducera 5G-tjänster i Norge med början i B2B-sektorn utifrån ett affärsdrivet tillvägagångssätt.

– Vi ser fram emot att arbeta med vår mångåriga teknikpartner Ericsson i den fortsatta digitaliseringen av det norska samhället genom att introducera 5G. Tillsammans med våra kunder kommer vi att utforska möjligheter och utveckla nya tjänster vilket kommer att ytterligare stärka affärsmöjligheterna med 5G, säger Christian Luiga, tillförordnad vd och koncernchef för Telia Company.

– 5G handlar inte bara om att bygga nya nät utan också om att skapa ett nytt sätt att tänka och uppfatta vad ett mobilnät kan vara och göra. Höga hastigheter, låg fördröjning, garanterad kapacitet och i sanning mobilt kommer att utvidga gränserna för digitaliseringen.

I juni 2019 säkrade Telia Company tillgång till 2X10 MHz in 700 MHz-bandet vilket kommer att vara en viktig faktor för att möjliggöra en utrullning av 5G i Norge. Bandet kommer att vara tillgängligt från och med den 1 november 2019.

Bild: Mohamed Hassan